banner

Ciasto kruche z rabarbarem i migdałową kruszonką

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Ciasto kruche z rabarbarem i migdałową kruszonką

Składniki

Nazwa Ilość
Ciasto kruche: (2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, & 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g zimnego masła, 2 żółtka, skórka otarta z 1/2 cytryny) 1 szt
Kruszonka migdałowa: (1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki zmielonych migdałów, 1/2 szklanki cukru, 16 g cukru z wanilią, 90 g roztopionego masła) 1 szt
Nadzienie: (700 g rabarbaru, 1/3 szklanki cukru z wanilią (najlepiej domowego)) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Nadzienie: Rabarbar umyć, pokroić na kawałki o długości 2-3 cm, obtoczyć w cukrze z wanilią. Odstawić.
    2. Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
    3. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto.
    4. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
    5. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy o śr. 24 cm (uprzednio natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą).
    6. Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i palcami uformować kruszonkę.
    7. Całość: Ciasto oprószyć bułką tartą.
    8. Wyłożyć na nie rabarbar.
    9. Całość przysypać kruszonką.
    10. Piec ok. 50 minut w temp. 170-175° C ,aż kruszonka się "zezłoci" (piekłam z termoobiegiem). Wystudzić w tortownicy.
    11. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl