banner

Ciasto drożdżowe marchewkowe

Autor: Urszula Bieniek

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Ciasto drożdżowe marchewkowe

Składniki

Nazwa Ilość
Drożdża 25 g
Jajko 1 szt
Cynamon 1
Marchew 3 szt
Woda 0,5 szklanki
Mąka pszenna 1,5 szklanka
Miód 3 łyżeczki
Olej 3 łyżeczki

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Wpierw zrób zaczyn – połącz ciepłą wodę z drożdżami, łyżką mąki, jajkiem oraz łyżeczką miodu.
    2. Pozostaw go w cieple, przykryty ściereczką aż urośnie.
    3. Następnie dodajesz do zaczynu resztę miodu i mąki, marchew oraz przyprawy, dokładnie wyrób ciasto.
    4. Pod koniec dodaj olej.
    5. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Podwoi swoją objętość więc użyj sporej formy.
    6. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy wpierw 15 min w 220°C, a potem kolejne 30-35 min, po zmniejszeniu temperatury do 170°C.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl