banner

Baletki - ciasteczka z makiem i marmoladą

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Baletki - ciasteczka z makiem i marmoladą

Składniki

Nazwa Ilość
3 jajka - białka i żółtka osobno 1 szt
75 g mąki pszennej, koniecznie przesianej 1 szt
80 g drobnego cukru lub cukru pudru (ja używałam zwykłego cukru) 1 szt
Dżem do przełożenia (moim zdaniem lepsza jest do tego "twarda" marmolada) 1 szt
Mak, do posypania 1 szt

Opis

Źródło: slodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę.
    2. Powoli i stopniowo dodawać cukier (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować (ja miksuję dalej przystawką do ubijania białek).
    3. Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie(!) wymieszać.
    4. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypać makiem.
    5. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Ja piekę na macie teflonowej, której nie trzeba niczym smarować, ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu.
    6. Wystudzić, przełożyć dżemem.
    7. Ważne: białka niedokładnie ubite lub zbyt mocno wymieszana masa jajeczna z mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce ciasteczkami (zniszczą się pęcherzyki powietrza); płaskie będą również, jeśli blacha z ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na jeden raz. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl