banner

Aromatyczny placek czekoladowy z gruszkami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 25 minut

Aromatyczny placek czekoladowy z gruszkami

Składniki

Nazwa Ilość
10 dag zmielonych orzechów laskowych 1 szt
16 g cukru waniliowego domowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szt
2 czubate szklanki mąki 1 szt
4-5 gruszek 1 szt
Sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szt
Szczypta kardamonu 1 szt
1/2 łyżeczki cynamonu 1 szt
3/4 szklanki cukru 1 szt
3/4 szklanki cukru pudru 1 szt
10 dag gorzkiej czekolady 1 szt
10 dag masła 1 szt
2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt
6 jajek 1 szt
Cukier puder do posypania 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
    2. Dodawać kolejno żółtka i dalej ucierać.
    3. Do masy dodawać stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, startą czekoladę i zmielone orzechy.
    4. Białka ubić na sztywno.
    5. Pianę przełożyć do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.
    6. Blachę (foremkę prostokątną) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować ciasto na grubość ok 4-5 cm.
    7. Powierzchnię wygładzić.
    8. Gruszki umyć, obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne, podzielić na ósemki lub mniejsze cząstki.
    9. Skropić sokiem z cytryny i ułożyć na wierzchu ciasta.
    10. Piec ok 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem 160°C).
    11. Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem.
    12. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl