banner

Biszkopt

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Biszkopt

Składniki

Nazwa Ilość
5 jajek 1 szt
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szt
3/4 szklanki cukru 1 szt
3/4 szklanki mąki pszennej 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
    2. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodając kolejno żółtka , ciągle ubijając.
    3. Obie mąki wymieszać, przesiać do piany i delikatnie wymieszać, najlepiej łyżką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach.
    4. Tortownicę/foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Można wyłożyć tylko dno, żeby boki biszkopta po upieczeniu pozostały w stanie nienaruszonym (później po ostudzeniu można je oddzielić od formy za pomocą cienkiego nożyka).
    5. Przełożyć ciasto do formy i piec w temperaturze 160-170 stopni około 30-40 min., do suchego patyczka.
    6. Po upieczeniu nie wyjmować od razu, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl