banner

Batoniki musli

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Batoniki musli

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 małego słoika konfitury morelowej (ja dodałam 120 g konfitury) 1 szt
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 1 szt
100 g dowolnych orzechów lub migdałów (u mnie migdały) 1 szt
100 g miodu 1 szt
100 g pestek słonecznika 1 szt
400 g mieszanych suszonych owoców (u mnie morele, śliwki, rodzynki i wiśnie) 1 szt
600 g płatków owsianych 1 szt
Duża szczypta soli 1 szt

Opis

Źródło: slodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. Mleko skondensowane lekko podgrzać w rondelku z grubym dnem.
    2. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, pestki słonecznika, posiekane orzechy, suszone owoce (duże owoce przed wymieszaniem posiekać) i sól.
    3. Dodać ciepłe mleko, miód i konfiturę. Wymieszać rękoma.
    4. Dużą blachę (u mnie o wymiarach 38 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę rozsmarować na blasze na grubość ok. 1-1,5 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 °C na złoty kolor (piekłam z termoobiegiem i już po 25 minutach masa była mocno zarumieniona, więc nie czekałam do 30, bo w moim piekarniku po tych pięciu minutach byłaby już pewnie przypalona).
    5. Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w blasze do przestudzenia. Gdy już przestygnie pokroić na batoniki.
    6. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl