banner

Babeczki z porzeczkami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Babeczki z porzeczkami

Składniki

Nazwa Ilość
Składniki na ciasto: (150 g masła, 3 jajka, 1 szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, sok i skórka starta z 1 cytryny, 2 łyżki wiórków kokosowych) 1 szt
Składniki na masę: (200 g czerwonych porzeczek, 250 g naturalnego twarożku kanapkowego, 3 łyżki cukru (regulować ilość wg swojego smaku), 150 ml śmietanki 36 proc., 1 opakowanie zagęstnika do śmietany). 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Piekarnik rozgrzać do 200° C ( z termoobiegiem do 180° C).
    2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    3. Jaja rozkłócić i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny.
    4. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
    5. Dodać razem z jajkami do masy maślanej i krótko wymieszać (tylko do połączenia się składników).
    6. Ciasto wyłożyć do blach na muffinki (wyłożonej uprzednio papierowymi papilotkami).
    7. Piec ok. 25 minut.
    8. Wyjąć i wystudzić.
    9. Porzeczki umyć i osączyć.
    10. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji.
    11. Resztę owoców oberwać za pomocą widelca i zmiksować.
    12. Mus wymieszać z twarożkiem i cukrem na gładką masę.
    13. Śmietankę ubić z zagęstnikiem i dodać do masy.
    14. Przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wycisnąć na muffinki. Udekorować porzeczkami.
    15. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl