banner

Rogaliki mleczne

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Rogaliki mleczne

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: 1 żółtko do posmarowania rogalików 1 szt
Składniki: (3 i 1/3 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłego mleka, 30 g drożdży świeżych, 3 łyżki masła, 2-3 łyżeczki cukru (jeśli chcemy wytrawne to dodajemy 1 łyżeczkę), ½ łyżeczki soli) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Zrobić rozczyn: Drożdże pokruszyć w misce, dodać połowę ciepłego mleka, cukier i oprószyć mąką (1/2 szklanki).
    2. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
    3. Masło roztopić.
    4. Gdy rozczyn podrośnie, dodać pozostałe mleko, mąkę, sól i wyrabiamy ciasto.
    5. Do wyrobionego ciasta dodajemy lekko przestudzone rozpuszczone masło.
    6. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki, powinno być zwarte, ale nie bardzo twarde.
    7. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 40-60 min.
    8. Wyrośnięte ciasto podzielić na niewielkie kawałki o wadze ok. 50 g i uformować z nich kule.
    9. Rozwałkować je na kształt trójkątnych plackówo długości ok. 15 cm.
    10. Zawinąć placki jak rolady, przycisnąć końce tak, aby były węższe.
    11. Rogaliki zginać, po czym układać na natłuszczonej blasze.
    12. Rogaliki posmarować rozmąconym żółtkiem i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
    13. Rogaliki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut na złoty kolor w temp. 200°C.
    14. Bez termoobiegu można piec w 220°C.
    15. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl