banner

PLACKI GRYCZANE

Autor: Alicja Hojda

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 8 godzin

PLACKI GRYCZANE

Składniki

Nazwa Ilość
200 g mąki gryczanej 1 szt
50 g mąki pszennej 1 szt
Dla dorosłych szczypta soli 1 szt
Łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 1 szt
Woda 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Wymieszaj w misce mąki, dodaj szklankę (250 ml) wody i wyrabiaj ręką ciasto stopniowo dolewając jeszcze pół szklanki wody.
    2. Odstaw na 8 godzin.
    3. Po tym czasie dodaj olej lub oliwę i tyle wody, by powstało ciasto nieco gęstsze od zwykłego naleśnikowego.
    4. Smaż niewielkie placki na rozgrzanej teflonowej patelni.
    5. Podawaj z musem owocowym, twarożkiem lub z nadzieniem warzywnym, mięsnym lub rybnym.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl