banner

Czy to alergia na żółtko?

Autor: Agnieszka Daria Kula

Mam pytanie odnośnie żółtka. Wprowadzałam po 7 mcu pół żółtka co drugi dzień i w 10 mcu, czyli od niedawna syn zaczął dostawać pół żółtka codziennie. Dostał wysypki. Na początku odstawiałam inne produkty, ale po odstawieniu żółtka na 2 dni wysypka zniknęła. Znów zaczęłam podawać pół żółtka co drugi dzień, ale znów pojawiła się niewielka wysypka. Tymczasowo odstawiłam żółtko i nie wiem kiedy znowu je wprowadzić. Co Pani sugeruje?

Lekarz powinien obejrzeć wysypkę u dziecka, przeprowadzić dokładny wywiad, badanie lekarskie, zlecić wykonanie testów z krwi i dopiero wtedy zadecydować o zasadności wyeliminowania żółtka jaja kurzego. Nie należy bowiem samemu na własną rękę stosować diety eliminacyjnej.

Myślę, że uczulający produkt należy odstawić przynajmniej na pół roku. Po tym czasie można spróbować podać maluszkowi ponownie żółtko i uważnie obserwować jak zareaguje. Należy jednak zacząć od bardzo niewielkich ilości.

Białko jaja kurzego zazwyczaj silniej i częściej uczula niż żółtko. Żółtko jednak również może być sprawcą alergii. Jest ono ważne w diecie rozwijającego się dziecka, ponieważ zawiera witaminy A, E, D, PP oraz witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy). Poza tym jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia, cynku, potasu, fosforu, magnezu oraz sodu. Zawiera dość duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju układu nerwowego niemowląt.

Dzieci uczulone na żółtko jaja kurzego zazwyczaj dobrze tolerują jaja przepiórcze. Proszę więc spróbować wprowadzić je do diety maluszka. Należy jednak pamiętać, że 1 jajku kurzemu odpowiadają 2-3 przepiórcze. Skład chemiczny jaj przepiórczych jest nawet bogatszy niż kurzych, ponieważ zawierają one więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych oraz mniej tłuszczu. Wadą jest jednak wyższa cena. Wprowadzając jajko przepiórcze do diety maluszka proszę również najpierw zacząć od żółtka. Jeśli nie zauważy Pani niczego niepokojącego, można podać białko jaja przepiórczego.

Proszę zawsze zgłaszać lekarzowi przy przepisywaniu leków, przy szczepieniach itd., że dziecko ma alergię na żółtko jaja kurzego (jeżeli rzeczywiście zostanie ona potwierdzona przez lekarza). Niektóre szczepionki zawierające bowiem wirusy np. odry, świnki czy różyczki hodowane są w fibroblastach zarodków kurzych, na podłożach zawierających niewielkie ilości białka jaja kurzego. Taka szczepionka może wywołać (co prawda niezwykle rzadko) wstrząs anafilaktyczny. Aktualnie dominuje pogląd, że u ogromnej większości uczulonych na jaja kurze szczepienie przeciwko wszystkim wirusom jest bezpieczne. Jednak zawsze warto wykazać czujność i zgłosić fakt alergii lekarzowi.

Bardzo ważne jest rygorystyczne przestrzeganie diety eliminacyjnej. Należy mieć na względzie, że nawet niewielka ilość alergenu jest szkodliwa dla dziecka i może zaprzepaścić cały trud włożony w stosowanie diety. Proszę zatem zawsze uważnie czytać etykiety produktów spożywczych i kontrolować skład kupowanej żywności. Jeżeli nie będzie znała Pani dokładnego składu produktu, lepiej zrezygnować z jego zakupu. Proszę mieć także na uwadze, że żółtko jaja kurzego może być dodawane do produktów, w których konsumenci mogą się nie spodziewać, np. liofilizowany proszek żółtkowy dodawany jest do szamponów, a także używany do lukrowania wyrobów cukierniczych.

mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk

Przeczytaj także: Ile jajek mogą jeść dzieci ?

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl