banner

Sonko Wafle ryżowe z solą morską

Autor: Monika Hajduk

Witam. Mam pytanie czy Wafle ryżowe z solą morską nadają się dla 11 miesięcznego dziecka? Synek nie przepada za waflami bez soli, a dodatek chyba jest niewielki także chyba nie powinien zaszkodzić? Innych rzeczy jeszcze nie dosalam. Czy to jest zdrowa przekąska? Co to są kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone? Dziękuję i pozdrawiam.

Nazwa produktu:
Sonko Wafle ryżowe z solą morską

Podstawowe informacje:
Kategoria: wafle ryżowe
Producent: Healthy Food Production S.A.
Opakowanie: 130 g
Po otwarciu prosimy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Skład:
Ryż brązowy (99,1%), sól morska (0,9%)

Wartość odżywcza:

Kcal
389 kcal/100g produktu

Białko
7.0 g/100g produktu

Węglowodany
83.6 g/100g produktu

Cukry
1.4 g/100g produktu

Tłuszcz
2.3 g/100g produktu

w tym kwasy tłuszczowe nasycone
0.54 g/100g produktu

w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone
0.54 g/100g produktu

w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone
0.94 g/100g produktu

Błonnik pokarmowy
3.4 g/100g produktu

Sód
0.34 g/100g produktu

Zalety:

• dobry smak
• idealne na spacer z dzieckiem
• chrupiące
• zawierają błonnik pokarmowy
• mało składników użytych w produkcji wyrobu

Wady:

• źródło soli
• produkt wysoko przetworzony

Co na to ekspert?
mgr Monika Hajduk, dietetyk

Co nieco o tłuszczach…

Kwasy tłuszczowe, w zależności od liczby wiązań pomiędzy atomami węgla, dzielą się na nasycone i nienasycone (jedno- i wielonienasycone).

Nasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem są tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (masło, smalec, tłuste gatunki mięs i wędlin, tłusty nabiał, masło) sprzyjają nadwadze i wzrostowi stężenia złego cholesterolu we krwi, a w konsekwencji chorobom serca.

Nienasycone kwasy tłuszczowe są to kwasy tłuszczowe zawierające w swojej budowie wiązania podwójne.

Tłuszcze jednonienasycone występują w formie płynnej w temperaturze pokojowej i można je znaleźć w olejach roślinnych. Najlepszym źródłem tych tłuszczów jest oliwa z oliwek. Można je także znaleźć w orzechach takich jak: migdały, orzeszki ziemne, pistacje i orzechy laskowe. Innymi dobrymi źródłami są awokado, nasiona dyni i sezam. Te tłuszcze są korzystne dla naszego zdrowia - zmniejszają we krwi stężenie złego cholesterolu frakcji LDL, a zwiększają stężenie dobrego cholesterolu frakcji HDL.

Tłuszcze wielonienasycone to druga grupa dobrych tłuszczów. Do tej rodziny zaliczamy kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Głównym źródłem kwasów omega-3 są nasiona lnu, olej z lnu, kukurydza, nasiona słonecznika, nasiona soi, olej słonecznikowy, orzechy włoskie oraz ryby takie jak: łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk. Kwasy te zmniejszają stężenie złego cholesterolu frakcji LDL i pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Kwasy omega-6 można znaleźć w oleju z kukurydzy, sezamu, migdałów i orzechów włoskich.

Szkodliwe dla zdrowia są kwasy tłuszczowe zawierające wiązania w postaci trans powstające w wyniku przemysłowej przeróbki tłuszczu, czyli uwodornienia. Takie tłuszcze możemy głównie znaleźć w smażonych, pieczonych i przetworzonych potrawach, ciastkach, cukierkach, a także margarynach. W licznych badaniach wykazano, że kwasy te doprowadzają do miażdżycy tętnic, niedorozwoju płodu i noworodków (niedowaga) oraz zmniejszają ilość pokarmu u młodych mam. Odradza się więc ich spożywanie przede wszystkim kobietom w ciąży, matkom karmiącym oraz najmłodszym dzieciom.

Dla dzieci…

Wśród zalet analizowanego produktu można wymienić użycie ryżu brązowego do jego produkcji. Sól morska będąca składnikiem produktu powstaje poprzez odparowanie wody morskiej. W porównaniu do innych gatunków soli (np. kamiennej, czy oczyszczonej) jest źródłem niektórych mikroelementów. Soli oraz produktów będących jej źródłem, jak analizowane wafle, nie powinniśmy jednak podawać dziecku do ukończenia przez nie 1 roku. Dziecięce nerki niezbyt dobrze radzą sobie solą, bo razem z nią jest wchłaniana duża ilość wody, której nadmiar zatrzymuje się w organizmie. Sód pogarsza też przyswajanie wapnia. Niewielkie ilości soli do potraw, w tym produkty mogące być jej źródłem, dozwolone są dopiero dla dzieci powyżej pierwszego roku życia. Pamiętajmy przy tym, że małe dzieci nie znają słonego smaku. Nie dodajmy jej więc do potraw, które dla nas mogą okazać się niesłone.

Ponadto, wafle ryżowe (nawet te z brązowego ryżu) należą do produktów wysoko przetworzonych. W ich procesie produkcji ryż poddawany jest działaniu wysokiej temperatury i ciśnienia, co skutkuje skracaniem się łańcuchów węglowodanowych, a w konsekwencji podwyższeniem indeksu glikemicznego produktu. Wskutek tego po ich spożyciu szybko podnosi się i równie szybko obniża stężenie glukozy we krwi powodując uczucie głodu.

Wafle ryżowe są produktem typowo węglowodanowym, stąd duży udział węglowodanów w składzie produktu. Niewielkie ilości wafla ryżowego (ale bez dodatku soli) można podać w rączkę dziecku już w 8-9 miesiącu zachęcając w ten sposób do samodzielnego jedzenia. Na rynku możemy jednak znaleźć wafle ryżowe bez dodatku soli produkowane specjalnie dla małych dzieci.

Dla osób dbających o linię…

Wartość energetyczna jednego wafla ryżowego wynosi około 35 kcal – to prawie dwukrotnie mniej niż tradycyjnego pieczywa. Często myślimy, że skoro spożywamy mniej kaloryczne jedzenie, możemy zwiększyć jego porcję – nic bardziej mylnego. Takie działanie sprawia, że zjadamy czasem więcej kalorii niż podczas posiłkowania się produktami o standardowej wartości kalorycznej. Należy pamiętać o tym, że mniejsza kaloryczność wafli nie może dawać dyspensy do zwiększenia ich ilości w jednej porcji.

Generalna ocena w skali od 1 do 5

Dla osób dorosłych – 3
Dla dzieci poniżej 1 roku życia - 1

Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.

Przeczytaj także:
Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana
Sportina Active marki Obst
Serek bieluch

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl