banner

Ryby wędzone w diecie dziecka

Autor: Alicja Hojda

Witam, mam pytanie: na wielu forach dla Mam spotkałam sie opinią, że podawanie ryb wędzonych dzieciom poniżej 3 roku życia jest szkodliwe. Mają podobno działanie wręcz rakotwórcze?! Na Państwa stronie są przepisy z rybą wędzoną dla dzieci poniżej 3 lat? Proszę o konsultację z dietetykiem i o ustosunkowanie do tych informacji.
pozdrawiam Marlena


Witam,

Ryb wędzonych nie powinno się podawać małym dzieciom. Te kupowane w supermarketach zazwyczaj nie są wędzone tradycyjnie, tylko sztucznie upodobnione do wędzonych poprzez dodatek preparatów dymu wędzarniczego otrzymanego przemysłowo i innych chemicznych dodatków. Zawierają bardzo dużo soli i konserwantów. Mogą powodować alergie. Ogólnie rzecz biorąc więcej w nich niezdrowych dodatków niż wartościowych składników. Podobnie rzecz ma się z wędzonymi wędlinami na naszym rynku. Te tańsze wędzarni zazwyczaj nigdy nie „widziały”.

Ryby wędzone w tradycyjny sposób zawierają liczne związki chemiczne przenikające do mięsa z dymu drzewnego, w tym substancje o działaniu rakotwórczym (np. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne). Produkty wędzone „sztucznie” zawierają mniej związków kancerogennych, gdyż w procesie przetwarzania z preparatów dymu wędzarniczego usuwa się część najbardziej szkodliwych substancji.

W codziennej diecie małych dzieci powinny znajdować się produkty jak najlepszej jakości, jak najmniej przetworzone. Ryby wędzone nie należą do tej grupy, dlatego powinniśmy unikać ich podawania dzieciom do 3 roku życia. Oczywiście, nic się nie stanie jeśli maluch raz zje niewielką ilość takiej ryby. Chodzi o zachowanie zdrowego rozsądku. W tym czasie też kształtują się nawyki żywieniowe dziecka i dlatego ważne jest zwracanie uwagi na to, aby jak najrzadziej podawać dziecku mniej zdrowe produkty.

Kolejna sprawa to rozumienie granicy „3. rok życia” i „wiek 3 lata”. Często terminy te stosowane są zamiennie, a w rzeczywistości oznaczają co innego. Na naszej stronie przepisy z wędzoną rybą są dla dzieci powyżej 24 miesiąca życia, czyli dla dzieci, które są właśnie w 3 roku życia. Ten trzeci rok życia jest to czas, kiedy powolutku wprowadzamy do diety malca „dorosłe” produkty. Dlatego w przepisach dla tego wieku znalazła się wędzona ryba. Nie oznacza to, że jest polecana dla małych dzieci. Oznacza, że maluch może już jej spróbować. Osobiście jednak radzę podawać ją jak najrzadziej lub wcale. Kiedy dziecko kończy 3 lata, to zaczyna czwarty rok swojego życia i wtedy jego dietę możemy jeszcze bardziej zbliżyć do diety dorosłego człowieka.

mgr Alicja Hojda
Dietetyk

Przeczytaj także: Pomysłowe śniadania z owocami

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl