banner

Włosy i paznokcie u dziecka

Autor: Magdalena Uchman

Proszę o poradę jak komponować posiłki dziecka, aby miał mocniejsze włosy i paznokcie. Obecnie zauważyłam że strasznie mu się rozdwajają paznokcie, a włosy nie mają połysku. Syn ma 10 lat. Joanna K.

Dieta może mieć wpływ na nasze samopoczucie oraz wygląd. Jednym z wskaźników stanu zdrowia i stanu odżywiania jest stan włosów i paznokci. Na pewno warto by było zacząć od wizyty u lekarza i wykonania podstawowych badań krwi. Często przyczyną wypadania włosów, łamliwości paznokci jest anemia. Jeśli zostanie ona wykluczona warto zająć się dietą dziecka. Chcąc stwierdzić czy dziecko odżywia się prawidłowo trzeba przyjrzeć się sposobowi żywienia.

Przede wszystkim warto podkreślić na początku, że nie ma jednego składnika diety, który spożywany codziennie będzie wpływał korzystnie na stan włosów i paznokci. Ważne, aby dieta dziecka była pełnowartościowa bogata w pełnoziarniste produkty zbożowe, które zawierają składniki mineralne i witaminy mające wpływ na wygląd włosów i paznokci. Drugim istotnym elementem jest pełnowartościowe białko, które codziennie powinno znaleźć się w diecie dziecka. Do pełnowartościowego białka zaliczamy wysokiej jakości mięso, ryby, jaja, mleko i produkty mleczne. Konieczne jest również spożywanie przez dziecko odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Dostarczają one do diety składników mineralnych, witamin, a także błonnika pokarmowego niezbędnego do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Nie należy również zapominać aby w diecie znalazły się nasiona roślin strączkowych oraz orzechy. W codziennej diecie powinny się znaleźć produkty z każdej grupy produktów spożywczych, ponieważ każda z tych grup jest źródłem innych składników.

Do diety warto również włączyć produkty bogate w cynk jak np. pestki dyni, oraz produkty zawierające krzem. O ile dziecku zasmakują można podawać raz dziennie niezbyt mocny napar z pokrzywy lub skrzypu polnego.

Jeśli przyczyną złego stanu włosów i paznokci jest niedobór żelaza konieczna jest konsultacja lekarska oraz włączenie do diety produktów spożywczych będących źródłem tego pierwiastka. Warto pamiętać, że przy takiej diecie ważne jest łączenie produktów spożywczych zawierających żelazo z innymi. Ograniczające działanie na wchłanianie żelaza z pokarmów wykazują m.in.: herbata czy nadmierna ilości błonnika pokarmowego. Czynnikami zwiększającymi wchłanianie żelaza jest np. witamina C. Warto więc do obiadu z mięsem dodawać surówkę, a po posiłku zamiast pić herbatę lepiej wypić np. świeżo wyciskany sok z pomarańczy. Podstawową zasadą powinno być urozmaicenie pod każdym względem, zarówno pod względem doboru produktów spożywczych jak i zastosowania różnorodnych technik kulinarnych. Należy również zadbać o regularność spożywania posiłków, tak aby w ciągu dnia dziecko zjadło 4-5 pełnowartościowych posiłków mniej więcej co 2-3 godziny.

Dieta młodego człowieka, przede wszystkim powinna być pełnowartościowa i dobrze zbilansowana, tak aby zawierała wszystkie niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki.

mgr Magdalena Uchman,
Dietetyk

Przeczytaj także: Plamki na paznokciach

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl