banner

Jadłospis dla dzieci w wieku 1,5-3 lat

Autor: Aleksandra Kilen

Posiłek

Produkty

Przepisy

I ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą krakowską, pieczywo z masłem i wędliną drobiową

- mleko 1,5%
- kasza krakowska
- kromka chleba razowego
- masło
- wędlina drobiowa
- pomidor

250ml- szklanka
15 g- łyżka
40 g- średnia kromka
5 g- łyżeczka
15 g- cienki plasterek
100g- średnia sztuka

II ŚNIADANIE Koktajl mleczno-owocowy, biszkopty

- biszkopty
- mleko 1,5%
- maliny
- borówki

50 g- 3 sztuki
250 ml- szklanka
50 g- garść
20 g- 2 łyżki

OBIAD Makaron z warzywami- makaron ugotować, cukinię i pomidory bez skórki udusić na patelni na łyżeczce oleju rzepakowego, połączyć makaron z warzywami i startym serem

- makaron świderki
- cukinia
- pomidory
- ser żółty starty
- olej rzepakowy bezerukowy

100 g- pół szklanki
150 g – pół sztuki
200 g- sztuka
20 g – łyżka
5 g- łyżeczka

PODWIECZOREK Galaretka z owocami- owoce skroić do galaretki lub na wierzch, herbatniki

- galaretka (bez konserwantów lub własnej roboty)
- brzoskwinia
- banan
- herbatniki

250 g- szklanka

150 g- sztuka
60 g- pół sztuki
20 g- 2 sztuki

KOLACJA Kanapka z pastą z ryby

- bułka grahamka
- twaróg półtłusty
- makrela wędzona
- szczypiorek
- rzodkiewka
- margaryna

60 g- sztuka
20 g- 2 łyżki
20 g- 2 łyżki
10 g- łyżka
60 g- 6 sztuk
8 g - łyżka

* pomiędzy i do posiłków podawać herbatkę owocową lub wodę niegazowaną

Aleksandra Kilen
Dietetyk

Przeczytaj także: Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku 1,5-3 lat

Zobacz:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl