banner

Analiza jadłospisu 16 miesięcznego dziecka uczulonego na mleko

Autor: Agnieszka Daria Kula

Witam, mam pytanie odnośnie właściwego karmienia mojego dziecka, które ma 16 miesięcy i niestety nie może pić mleka krowiego, jest także uczulony na jajko. Obecnie jest na Bebilonie pepti. 1. Śniadanie 7 rano bułeczka z bardzo delikatnie posmarowanym masłem (praktycznie niewidoczną warstwą, wcześniej dostawał plamek na buzi obecnie jest już ok) plus szyneczka rzadko kiedy parówka ( lubi jak pokropię mu sokiem z ogórka) 2. 11 mleko modyfikowane 210 ml plus 4 łyżeczki kaczki zbożowej Nestle 8 zbóż 3.14:30/15:00 obiad. Najczęściej jest to zupa z kaszką manną lub ziemniaczkiem. Robię wywar na piersi z indyka lub kurczaka dodając marchewkę, pora, pietruszkę, seler. Jeżeli ma być brokułowa to do tego jeszcze brokuł lub ogórkowa więc 1 niewielki ogórek. W planach mam rozszerzenie o kaszę jaglana zamiast manny czy ziemniaka. Czasami dostaje także zupę pomidorową czy danie z ryba ale ze słoiczka. (czy do zup gotowanych przeze mnie można dodawać niewielką łyżeczkę oleju lnianego?)4.17:30/18:00 dostaje banana z jabłuszkiem i czasami jeszcze chlebek ryżowy. 5. 20:00 mleko modyfikowane 210 ml plus 4 łyżeczki kaczki zbożowej Nestle 8 zbóż. Chciałabym mu wprowadzić do jadłospisu soczewicę i mleko owsiane.

W przypadku, gdy lekarz stwierdzi u dziecka alergię na białko mleka krowiego koniecznie należy wyeliminować z diety mleko i jego przetwory, a także wszystkie produkty zawierające dodatek mleka. U większości alergików objawy ustępują do 4 roku życia, jednak zanim to się stanie niezmiernie ważne jest przestrzeganie zasad diety eliminacyjnej. Jeżeli lekarz nie stwierdził jeszcze możliwości wprowadzenia produktów mlecznych, odradzam podawanie dziecku masła. Pieczywo (oczywiście bezmleczne) może Pani smarować oliwą z oliwek.

Dla dzieci z alergią na białko mleka krowiego trzeba wybierać kaszki zbożowe bezmleczne. Proponuję, żeby kaszki przygotowywane na preparacie mlekozastępczym podawać z owocami świeżymi lub suszonymi.

Mleko owsiane jest dobrą alternatywą dla mleka krowiego. Dostępne są również mleko migdałowe, sezamowe, kokosowe, słonecznikowe, ryżowe, gryczane i sojowe. Zdarza się, że alergia na białko mleka krowiego współistnieje z alergią na soję, dlatego soję i jej przetwory należy wprowadzać do diety ostrożnie.

Ilość posiłków w diecie synka jest prawidłowa, przerwy między posiłkami są zachowane. Proszę zadbać, aby w diecie synka znalazła się odpowiednia ilość warzyw i owoców. Najlepiej, żeby znalazły się w każdym posiłku: świeże, gotowane, w formie przecierów, musów czy soków. Dobrze jest korzystać z produktów sezonowych i krajowych, od sprawdzonych dostawców.

Zachęcam do urozmaicenia diety dziecka o nowe produkty, do namawiania do próbowania niepoznanych jeszcze smaków. Jak najbardziej można wprowadzić do jadłospisu dziecka kaszę jaglaną, gryczaną, makaron czy ryż. Prawidłowo zbilansowana, urozmaicona dieta zapewnia prawidłowy rozwój organizmu i utrzymanie należnej masy ciała. Pierwsze lata są bardzo ważne, gdyż to właśnie wtedy u dzieci kształtują się nawyki żywieniowe. Należy jednak szanować gust dziecka, ponieważ ma ono prawo nie lubić pewnych produktów czy potraw. Nigdy nie zmuszajmy malucha do jedzenia, jeżeli odmawia odczekajmy kilka dni i ponownie spróbujmy podać produkt np. w innej formie.

Zupy może Pani gotować na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym. Olej lniany zawiera duży udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Im większy jest procent tych kwasów wówczas tłuszcz jest mniej trwały i bardziej wrażliwy na temperaturę. Może Pani ewentualnie olej lniany dodać pod koniec gotowania.

Parówki radzę podawać jedynie od czasu do czasu, wybierać jednak te które mają największą zawartość mięsa. Wędliny zaś wybierać chude, raczej drobiowe. Niewskazane jest kupowanie wędlin z napisem „produkt wysoko wydajny”. Oznacza to, że zawartość mięsa jest w nim niewielka. Lepiej też jest wybrać wędlinę, w której są widoczne kawałki mięsa niż drobno zmieloną mielonkę, mortadelę czy pasztetową. Najkorzystniej jest samemu piec mięso, doprawiając je ziołami.

Bardzo proszę uważnie czytać etykiety produktów spożywczych, śledzić dokładnie skład kupowanego produktu. Zdarza się bowiem, że dodatek mleka czy jaj znajduje się w artykułach spożywczych, w których się tego nie spodziewamy, np. parówkach, pasztetach, ciastkach, wyrobach cukierniczych, lukrach, pieczywie. Jeżeli skład produktu nie jest Pani dokładnie znany, lepiej z niego zrezygnować. Nawet niewielka ilość alergenu może bowiem zaprzepaścić wysiłek włożony w stosowanie diety eliminacyjnej.

mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk

Przeczytaj także: Niejadek z alergią

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl