banner

Alergeny w żywności

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Alergie pokarmowe – któż o nich nie słyszał? Wiele maluszków nie toleruje mleka i wyrobów mlecznych, lub krztusi się po zjedzeniu ciastka z orzechami, albo dostaje wysypki gdy zupę zagryzła białym, pszennym chlebem.

Dlaczego tak się dzieje, że niektórzy z nas po spożyciu konkretnych produktów spożywczych mają typowe objawy alergiczne a nawet mogą dostać zapaści? Które produkty są potencjalnymi alergenami? Czy można wyleczyć się z choroby zwanej alergią?

Alergią nazywamy całą grupę objawów narządowych i układowych, które pojawiają się w wyniku zjedzenia pokarmu lub dodatków do niego i towarzyszącej temu, występującej jednocześnie reakcji układu odpornościowego. Komórki naszego układu odpowiedzialnego za utrzymanie odporności zaczynają traktować alergeny pokarmowa jak wroga, którego należy zniszczyć.

Jakie są czynniki ryzyka związane z wystąpieniem i rozwojem alergii pokarmowej?

• Siła alergenowa białek pokarmowych,
• Ekspozycja na alergeny pokarmowe: sztuczne karmienie zamiast mlekiem matki osłabia układ odpornościowy niemowlęcia, sposób żywienia kobiety w ciąży i podczas laktacji, nawyki żywieniowe ukształtowane w dzieciństwie, wczesne wprowadzenie nowych, stałych produktów do diety dziecka
• Genetyczna predyspozycja do alergii

Wiadomo, że ryzyko reakcji alergicznej wzrasta, gdy najbliższe osoby w rodzinie są również uczulone: przy braku alergii w rodzinie ryzyko związane z tym, że nasze dziecko zachoruje wynosi 10-20%, gdy jedno z rodziców jest alergikiem ryzyko to wynosi 20-40%, natomiast w sytuacji, gdy dwoje rodziców to alergicy ryzyko urodzenia dziecka z alergią pokarmową wynosi aż 60%.

Jakie produkty najczęściej uczulają maluchy?

Oto lista najpopularniejszych alergenów wieku dziecęcego:

• Najsilniejszym alergenem jest mleko krowie (2,5% wszystkich uczuleń pokarmowych),
• Jaja (1,3%),
• Orzeszki ziemne (0,8%),
• Zboża głównie glutenowe (pszenica, żyto, jęczmień – 0,4%),
• Soja i wszystkie produkty z jej udziałem (0,4%),
• Orzechy (0,2%),
• Ryby (0,1%),
• Skorupiaki (0,1%).

Jeśli u naszych dzieci wykryto alergię na któryś z powyższych produktów istnieje duża szansa, że w wieku późniejszym mali alergicy nabędą tolerancję na alergeny pokarmowe, dotyczy to alergii na soję, mleko, zboża oraz jaja. W przypadku orzechów, ryb i owoców morza zwykle alergia występuje przez całe życie.

Objawów alergicznych jest bardzo wiele, typowe to:

• Biegunka (może być przewlekła),
• Bóle brzucha,
• Wymioty,
• Zaparcia,
• Niedobór masy ciała,
• Pokrzywka,
• Atopowe zapalenie skóry,
• Nieżyt nosa,
• Świąd i zaczerwienienie spojówek,
• Dychawica oskrzelowa
• Astma,
• Nieżyt krtani

Jak leczyć alergię?

Najważniejszą i najbardziej skuteczną metodą jest zastosowanie odpowiedniej diety eliminacyjnej mającej na celu czasowe lub też stałe wykluczenie pokarmów powodujących alergię naszego maluszka. Czas stosowania takiej diety jest różny dla każdego pacjenta i wynosi od 9 do 12 miesięcy. Celem leczenia jest wyciszenie reakcji alergicznej, poprawa funkcji i odbudowa bariery śluzówkowej jelita oraz nabycie tolerancji wobec pokarmu, który uczula nasze pociechy.

mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk

Przeczytaj także: Zakwaszenie organizmu dziecka

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl