banner

Grzyby w diecie kobiet karmiących i ciężarnych

Autor: Aleksandra Reyer

Większość osób bardzo lubi spacery po lesie. W okresie jesiennym, gdy pogoda dopisuje, nie trudno przy okazji o znalezienie grzybów. Żal nie skorzystać z tych smakowitych darów przyrody. Zimą czy wiosną możemy korzystać z przygotowanych przez siebie przetworów oraz zakupionych w sklepie pieczarek, które składem przypominają grzyby leśne.

Wiele kobiet w ciąży i karmiących zastanawia się, czy mogą spożywać grzyby. Jeśli chodzi o okres ciąży, to gdy tylko grzyby są spożywane w umiarkowanych ilościach, pochodzą z pewnego źródła i nie powodują u danej kobiety przykrych dolegliwości, nie ma przeciwwskazań. Należy pamiętać, że każdy organizm może reagować inaczej. W czasie karmienia piersią również można wzbogacić dietę o sprawdzone grzyby, jednak należy uważnie obserwować dziecko, czy aby nie występują u niego z tego powodu kolki lub inne niepokojące dolegliwości.

Podczas zbierania grzybów, a następnie ich konsumowania pamiętajmy o kilku ważnych wskazówkach.

Zbiory

Grzyby, które chcemy spożyć powinny pochodzić ze sprawdzonych miejsc. Jeśli jesteśmy pewni swoich umiejętności co do rozróżniania grzybów, to ich zbieraniem możemy zająć się sami. Kiedy natomiast towarzyszą nam jakiekolwiek wątpliwości, zebrane grzyby możemy zanieść do specjalistów ze stacji sanitarno-epidemiologicznych.

Zrezygnujmy lepiej z grzybów, które pod kapeluszem mają blaszki. Nie wrzucajmy do koszyka także okazów, które wyglądają jak pieczarki. Najczęściej okazuje się, że są to młode muchomory sromotnikowe, a zatrucie nim może skończyć się śmiertelnie. Pamiętajmy, że grzyby potrafią absorbować metale ciężkie, więc nie zbierajmy ich w niedalekiej odległości od fabryk, czy przy autostradach. Ponadto zbierając grzyby, wybierajmy te, które są młode. Ograniczy to z pewnością zawartość w nich niekorzystnych substancji pochłoniętych z ziemi i powietrza, a także ułatwi ich przyswajalność.

Obróbka grzybów

Najlepiej, kiedy grzyby będziemy spożywać ugotowane lub w postaci suszonej, dodane do np. sosu. Grzyby same w sobie są ciężkostrawne, ze względu na zawartość w ich błonach komórkowych chityny (tej samej, która występuje w pancerzach skorupiaków). Jeśli dodatkowo jako obróbkę termiczną zastosujemy smażenie, nasz układ pokarmowy będzie miał jeszcze większe trudności ze strawieniem ich. Pamiętajmy, aby nie spożywać ich na kolację, gdyż może to utrudnić nam spokojny i regenerujący sen. Znacznie lepiej grzyby sprawdzą się na śniadanie lub obiad. Pod żadnym pozorem nie spożywajmy grzybów na surowo.

Wartość odżywcza

Głównym składnikiem grzybów jest woda, są one niskokaloryczne. Zawierają nieco białek i węglowodanów (w dużej mierze błonnika), niewielkie ilości tłuszczów. Z minerałów grzyby zawierają sporo potasu, fosforu i miedzi. Z szerokiej gamy grzybów leśnych, kurki (pieprznik jadalny) zawierają prawie czterokrotnie wyższą zawartość żelaza od przedstawionych w tabeli pieczarek. Spośród witamin warto zwrócić uwagę na zawartość witaminy D, ryboflawiny (wit. B2) oraz niacyny (wit. PP). Grzyby nie stanowią głównych źródeł wymienionych składników, ale w porównaniu do warzyw o podobnej kaloryczności, trzeba przyznać, że wypadają korzystnie.

Porównanie zawartości składników pokarmowych w 100g pieczarek i 100g warzyw o podobnej kaloryczności.

Opracowanie własne na podstawie: „Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda

Jak widać, warto urozmaicać swoją dietę także grzybami. Czy to kupne pieczarki, czy grzyby przyniesione z lasu. Nie tylko wzbogacą nasze potrawy o wspaniały aromat, ale także dostarczą składników odżywczych. Kobiety w ciąży i karmiące przy uważnej obserwacji siebie i swojej pociechy również mogą korzystać z tych leśnych skarbów.

mgr Aleksandra Reyer
Dietetyk

Przeczytaj także: Przyczyny wzdęć

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl