banner

Przez jakie dodatki do żywności Twoje dziecko może nabyć alergię?

Autor: Laura Plenzler

Często głównymi przyczynami alergii pokarmowych są występujące w wielu produktach i potrawach konserwanty oraz inne dodatki, mające przedłużyć ich trwałość oraz poprawić smak.

Do tych, które najbardziej szkodzą można zaliczyć:

- Syntetyczne antyutleniacze – mają zapobiegać absorpcji tlenu, dodaje się je do np. cukierków, krakersów. U dzieci podatnych na alergię powodują ból głowy i wysypkę.

- Azotany i azotyny – są stosowane do utrwalania i wzmacniania smaku, a także wykorzystywane są jako środki barwiące gotowe dania. Są obecne w szynkach, konserwach mięsnych, w zupach w proszku. Powodują ból głowy, mdłości, pokrzywkę, wymioty.

-Benzoesany – stosowane są jako środki konserwujące. Mogą podrażnić skórę.

-Siarczany – siarczan sodowy lub dwutlenek siarki służą zarówno jako środki konserwujące żywność, jak i sterylizujące pojemniki na żywność. Występują w wielu mrożonkach i konserwach, a także suszonych owocach. Siarczany mogą powodować ucisk w klatce piersiowej, biegunkę, zawroty głowy.

-Słodziki – niskokaloryczne dodatki używane zamiast cukru, szczególnie do deserów. Występują w słodkich napojach gazowanych, w gumie do żucia i innych słodyczach. Mogą wywoływać ból głowy, spuchnięcie warg, dłoni i powiek.

- Środki barwiące – dodawane często do żywności, począwszy od pieczywa, lodów, dżemów, wędzonych ryb po różne inne produkty i półprodukty. Mogą wywołać pokrzywkę oraz nieżyt oskrzeli.

To zaledwie kilka grup substancji dodawanych do żywności. W sklepach gotowe produkty zachowują bardzo długo świeżość i są zarazem bardzo tanie. Wszystko to dzięki stosowanym substancjom chemicznym, które lepiej i na dłużej od tradycyjnych metod konserwują produkty spożywcze. Podnoszą także jakość i atrakcyjność jedzenia, czyli jego barwę, smak, zapach, konsystencję oraz wartość odżywczą. Jednak wszystkie dodatkowe substancje spożywane w nadmiarze mogą być przyczyną poważnych alergii dziecka.

Jak zrobić bezpieczne zakupy? Czyli mama na tropie alergenów.

1. Wnikliwie czytaj etykiety. Przepisy dotyczące znakowania produktów spożywczych ułatwiają identyfikowanie alergenów. Zawsze sprawdzaj na etykiecie produktu, jakie konserwanty i substancje dodatkowe zawiera.

2. Zachowaj czujność, gdy na opakowaniu pojawia się nazwa preparatu wieloskładnikowego użytego do produkcji, bez podania jego dokładnego składu np. mieszanka przypraw naturalnych, masa czekoladowa. Nie kupuj go dla swojego dziecka!

3. Nie popadaj w rutynę, zdarza się bowiem, że producent zmienia co jakiś czas recepturę produktu. Nawet gdy kupujesz coś regularnie, sprawdzaj etykietę.

4. Ostrożnie podchodź do nowości. Jeśli nie masz pewności, czy składnik na etykiecie jest w pełni bezpieczny dla Twojego dziecka, zrezygnuj z zakupu takiego produktu.

5. Uważaj na produkty mające w swoim składzie więcej niż cztery „E” np. E123.

mgr Laura Plenzler
Dietetyk kliniczny

Przeczytaj także: Otyłość u dziecka – jak rodzice mogą zapobiec zbędnym kilogramom u swojej pociechy

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl