banner

Zdrowa kolacja

Autor: Aleksandra Kilen

Pamiętaj, że umiejętne układanie jadłospisu wpłynie na jakość posiłków, a racjonalna i prawidłowo zbilansowana dieta pomoże zachować zdrowie i zapewni odpowiedni rozwój Twojego dziecka.

Kolację najlepiej spożywać całą rodziną. Dzięki temu będzie to nie tylko czas wspólnego jedzenia posiłku, ale i nauki prawidłowych nawyków żywieniowych i innych aspektów życia.

Kolacja powinna być lekkim posiłkiem, niezawierającym potraw ciężkostrawnych.

Może być spożywana w postaci zimnych potraw (kanapki, sałatki) lub dań na ciepło (potrawki, leczo czy zapiekanki).

Pomysły na smaczne i zdrowe kolacje:


1. Kabaczek faszerowany

Składniki na 2 porcje:

• 100g mielonego mięsa drobiowego
• pół torebki brązowego ryżu
• 2 pomidory
• tymianek
• natka pietruszki
• kabaczek
• ½ kulki sera mozarella
• sól, pieprz

Sposób wykonania:

Ugotować ryż, usmażyć mięso i wymieszać z ryżem. Dodać drobno pokrojone pomidory bez skórki, zioła i sól. Kabaczek umyć, obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ z pestkami. Napełnić kabaczka mięsem z ryżem. Posypać startym serem mozarella, skropić oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać niewielką ilością wrzącej wody, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, aż kabaczek będzie miękki. Gdyby wierzch szybko się zrumienił, przykryć folią aluminiową.

2. Tosty pełnoziarniste z tuńczykiem w sosie własnym

Składniki na 1 porcję:

• 2 kromki chleba tostowego
• 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym
• plaster pomidora bez skórki

Sposób wykonania:

Na kromkę ułożyć tuńczyka i plaster pomidora, zakryć drugą kromką, piec w tosterze.

3. Burschetta z musem z awokado

Składniki na 1 porcję:

• dojrzałe awokado
• łyżeczka soku z cytryny
• ½ wyciśniętego ząbka czosnku
• sól, pieprz
• podłużna bułka z ziarnami
• oliwa z oliwek
• pietruszka (natka).

Sposób wykonania:

Miąższ awokado zmiksować z sokiem z cytryny, czosnkiem Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba podgrzać w piekarniku, posmarować łyżką oliwy. Na rozkrojonej bułce ułożyć mus z awokado i posypać świeżą natką.

4. Naleśniki z jagodami

Składniki:

• szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
• 1 ubite jajko
• 1 ¼ szklanki mleka 1,5%
• szczypta soli
• szklanka świeżych jagód
• oliwa z oliwek
• cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i połowę mleka, dokładnie wymieszać. Mieszając dolać resztkę mleka. Na patelni rozgrzać oliwę i nalewać ciasto. Każdy naleśnik posypać jagodami. Przewracać na drugą stronę, kiedy na brzegach pojawią się bąbelki. Po zdjęciu z patelni posypać cukrem pudrem.

Przeczytaj także:
Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku >6 lat

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl