banner

Uwaga cukier cześć 2

Autor: Marlena Maciejewska

Coraz więcej maluchów spożywa zbyt duże ilości cukru. Jest to jedna z głównych przyczyn nadwagi. Niestety czołowi producenci potrafią bardzo dobrze zamaskować prawdziwe oblicze produktów bogatych w cukier. W dzisiejszych czasach, jeśli chcesz jeść zdrowo, musisz czytać etykiety. Wielu z nas uważa, że to nas nie dotyczy, przecież ja jem zdrowo. A prawda jest taka, że większość z nas pada ofiarą skutecznej reklamy. Musisz być świadomym konsumentem w innym razie nie zorientujesz się ile tak naprawdę Ty i Twoje dziecko jecie cukru i „chemii”.

Cukier to potoczna nazwa sacharozy, wyróżniamy cukier biały i brązowy w zależności od tego, z czego został wytworzony – biały otrzymuje się z buraków cukrowych, brązowy z trzciny cukrowej. Cukier biały jest rafinowany, czyli oczyszczany z dodatkowych substancji, brązowy jest nierafinowany a swój kolor zawdzięcza melasie. Wzbogaca ona cukier w składniki mineralne takie jak: żelazo, cynk, wapń, magnez.

Kaloryczność obu cukrów jest podobna, dlatego widząc w składzie cukier brązowy nie daj się nabrać, że obniży on ilość dostarczonych przez Ciebie kalorii. Kostka cukru ma 5 g i ok. 24 kcal. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że nawet w jednej łyżce keczupu znajdziemy ponad 1 kostkę cukru.

Niektóre produkty, które na pierwszy rzut oka wydają się zdrowe i wartościowe, tak naprawdę powinniśmy natychmiast odstawić na sklepową półkę. Coraz więcej producentów sprytnie stosuje inne nazwy dla cukru, czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy, że produkt, który uważaliśmy za zdrowy takim nie jest. Jeśli spotkasz którąś z poniższych nazw, czytając skład produktu na etykietach, to dobrze się zastanów nad jego kupnem. Poniżej lista niechlubnych „ zamienników” sacharozy: syrop glukozowo-fruktozowy, karmel, sorbitol, dekstryna i dekstroza, maltoza, acesulfam i aspartam.

Cukier ma wiele twarzy, poniżej przedstawiam listę produktów, na które szczególnie należy zwrócić uwagę.

Pieczywo

Najczęściej wybieranym przez nas produktem jest pieczywo. Szczególną uwagę musimy zwrócić na pieczywo pszenne, które zawiera ogromne ilości cukru. Jest ono także pozbawione błonnika i wielu cennych dla naszego zdrowia minerałów. Niektórzy z nas, wybierają pieczywo ciemne, niestety często jest to pieczywo oszukane. Producenci barwią je karmelem, aby w jak największym stopniu przypominało zdrowy produkt. Ten prawdziwy, razowy powstaje z grubo mielonej żytniej mąki. Zawiera błonnik, który dobroczynnie działa na nasz układ pokarmowy. Taki chleb, jest ciężki, ma zbitą strukturę i nie kruszy się. Ten nieprawdziwy jest pełen ulepszaczy i stabilizatorów. Karmel fałszuje jakość chleba, nadaje mu głęboki, brązowy kolor, nawet, jeśli jest wykonany z mąki pszennej.

Jogurty

Kolejnym popularnym produktem są jogurty. Jogurty smakowe, te z owocami, z wiórkami czekolady czy też z dodatkiem musów, są pełne białych kryształków. W małym owocowym jogurcie dla dzieci znajdziemy ok. 4 kostek cukru. Wiele jogurtów zawiera syrop glukozowo–fruktozowy, który stanowi mieszaninę fruktozy i glukozy a produkowany jest ze skrobi kukurydzianej. Jest on stosowany ze względu na trwalszą wilgotność i słodkość a dodatkowo nie krystalizuje. Istotne jest również to, że jest bardzo tanim i trwałym zamiennikiem cukru. Niestety niesie on szereg niekorzystnych konsekwencji dla naszego zdrowia.Lepiej wybrać jogurt naturalny i samemu dodać kilka świeżych owoców, pozwoli to na obniżenie kaloryczności a także dostarczenie witamin ze świeżych owoców.

Dżemy

Dzieci uwielbiają dżemy, ale tu też musimy być ostrożni. W jednej porcji jest ok. 3 kostek cukru. Na niektórych widnieje napis „niskosłodzony”, a 60% produktu stanowi cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, owoce stanowią jedynie 40 % opakowania.

Dlatego najlepiej samemu przygotować domowe powidła.

Soki

Na sklepowych półkach, jest ich mnóstwo, a na każdym widnieją zachęcające hasła, sugerujące, że dany produkt jest idealny dla nas i naszej rodziny. Wybierając sok dla dziecka, zwróćmy uwagę, co widnieje na jego odwrocie kartonu. Zobaczyć można hasła „ z zagęszczonych soków”, „sok 100% bez dodatku cukru". Jeśli w składzie znajdziemy cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty, możemy być pewni, że nie mamy do czynienia ze stuprocentowym sokiem.

Najczęściej sięgamy po soki odtwarzane, są to rozcieńczone wodą uprzednio zagęszczone soki owocowe – koncentraty. Jeśli na opakowaniu znajdziesz informację: „częściowo wyprodukowany z zagęszczonego soku”, oznacza to, że to, co pijesz, jest mieszanką soku bezpośrednio wyciśniętego z owocu oraz tego odtworzonego z koncentratu.

Możesz od czasu do czasu zakupić sok jednodniowy, ale najlepszym rozwiązaniem będzie podanie dziecku świeżych owoców - skarbnicy witamin.

Mam nadzieję, że teraz przed zakupem czegoś „zdrowego” dokonasz świadomego wyboru.

Marlena Maciejewska
Dietetyk

Przeczytaj także: Uwaga cukier…

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl