banner

Maślanka jako składnik diety dziecka

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Mleczne napoje fermentowane, a wśród nich maślanka są ważną grupą produktów dostarczającą organizmowi naszego dziecka prócz odpowiednich ilości dobrze trawionego białka oraz niezbędnych witamin i minerałów także szczepy bakteryjne zasiedlające przewód pokarmowy i tworzące w nim korzystną mikroflorę.

Maślanka opisywana jest jako mleko fermentowane, otrzymane w wyniku fermentacji z użyciem charakterystycznych kultur maślarskich: Lactococcus lactis i Leuconostoc mesenteroides. Maślanka to mleczny napój cechujących się małą zawartością tłuszczu (zwykle do 1,5% tłuszczu).

Posiada ona łagodny i orzeźwiający, śmietankowo-orzechowym smak. Powstaje w wyniku procesu zmaślania śmietany, która wcześniej poddawana jest dojrzewaniu biologicznemu i fizycznemu. Dawniej maślanka była sprzedawana na targach w dużych, blaszanych bańkach. Był to gęsty napój mleczny z widocznymi pływającymi cząsteczkami masła w mętnej cieczy. Obecnie jest ona wykorzystywana do produkcji twarogów i serków oraz jako samodzielny napój.

Składem i wyglądem maślanka przypomina mleko odtłuszczone, lecz, w porównaniu do niego, zawiera więcej kuleczek tłuszczu mlecznego. Kuleczki te są bogate w fosfolipidy, przede wszystkim w lecytynę. Fosfolipidy, będące w kuleczkach tłuszczowych przynoszą wiele korzyści dla zdrowia: chronią przed nowotworem, stresem, chorobą Alzheimera, oraz patogenami przewodu pokarmowego, jak również przed zbyt wysokim poziomem cholesterolu.

Maślanka jest napojem dietetycznym – w 100 g znajduje się średnio 34-38 kcal, jest również dobrym źródłem lekko strawnego białka oraz wapnia – szklanka naturalnej maślanki dostarcza organizmowi aż 250 mg tego pierwiastka.

Smakowe maślanki są produktami spożywczymi o mniejszej wartości żywieniowej i wyższej kaloryczności: do naturalnej maślanki dodawane są wsady owocowe, które powstają z miksowanych owoców lub koncentratu soków owocowych i posiadają w składzie cukier lub jego bardziej niezdrowy zamiennik – syrop glukozowo-fruktozowy. Tego typu produkty nie są polecane w diecie naszych maluszków. Jeśli nasze dziecko nie toleruje naturalnego, lekko orzechowego smaku maślanki, możemy dodać do niej świeże pokrojone owoce, płatki owsiane lub muesli i posłodzić mleczny napój za pomocą miodu. W ten sposób skomponujemy i podamy naszemu maluszkowi pełnowartościowy, zdrowy posiłek.

Maślanka posiada szereg właściwości o działaniu prozdrowotnym: kultury bakterii obecne w maślance regulują przemianę materii, powodując łatwiejsze i szybsze trawienie, a także poprawiają pracę jelit. Maślanka ułatwia trawienie, dlatego zalecana jest przy leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Zaleca się spożywanie maślanki po kuracjach antybiotykowych, gdyż dzięki obecności bakterii mlekowych produkt ten wzmacnia organizm osłabiony działaniem leków i jest w stanie odbudować w ciągu 8-10 dni florę bakteryjną jelita grubego. Maślanka przeciwdziała również zaparciom.

I na koniec ważna informacja dla mam, których dzieci nie tolerują cukru mlecznego – laktozy. Napój ten nie posiada laktozy, ponieważ jest ona rozkładana podczas fermentacji mlekowej przez laktazę, stąd maślanka jest produktem bezpiecznym dla osób z nietolerancją tego cukru oraz dla diabetyków. Zatem serwujmy naszym maluszkom ten zdrowy i pyszny napój czy to w formie naturalnej czy z dodatkiem owoców lub muesli.

mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk

Przeczytaj także: Kefir – samo zdrowie

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl