banner

Coś na mały głodek. Produkty dla dzieci– które wybrać?

Autor: Aleksandra Szewczyk

Niektórzy pamiętają jeszcze czasy gdy najłatwiej dostępnym produktem przeznaczonym do żywienia dzieci było mleko w proszku. Aby przygotować z niego posiłek konieczne było do tego celu użycie sitka, służącego do przecierania grudek. Oprócz mleka na sklepowych półkach można było znaleźć soki Bobo Frut czy pasztet mięsno-jarzynowy dla dzieci. Istniała również możliwość kupienia dziecku produktu z importu. Oferowały je sklepy Pewex i bazary. Jednak były to produkty ,,z wyższej półki”, o czym świadczyła cena. Na szczęście owe czasy minęły bezpowrotnie. Na szczęście dla dzisiejszych mam, które obecnie mają większy wybór produktów żywnościowych dla swoich pociech.

Skrócenie czasu urlopów macierzyńskich, zwiększające się zanieczyszczenie środowiska (w tym również skażenie powszechnie dostępnej żywności), wzrost częstotliwości wstępowania alergii u najmłodszych, utrudniony dostęp do nieskażonej żywności, zwiększenie świadomości żywieniowej rodziców, oraz kampanie reklamowe w mediach promujące produkty spożywcze dla dzieci – to czynniki mobilizujące do żywienia ich pociech gotowymi produktami.

Produkty żywnościowe dla dzieci można podzielić na następujące grupy:

- produkty mleczne (mleko początkowe i następne)
- produkty mleczno – zbożowe (kaszki i kleiki)
- produkty bezmleczne (na bazie lub z dodatkiem owoców, warzyw lub mięsa)
- produkty o składzie mieszanym
- produkty dla alergików
- herbatki instant
- grupa produktów dodatkowych (soki i dania dla dzieci powyżej 1 roku życia; herbatki dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących)

Na co zwracają uwagę rodzice wybierając produkt żywnościowy dla dziecka?

Niezwykle istotnym czynnikiem wpływającym na wybór tego typu produktu jest jego jakość. Całkowitą odpowiedzialność za jakość żywności ponosi jej producent. Warunki produkcji i obrotu żywnością w Polsce są ściśle określone przez polskie prawo, które dostosowane jest do ustawodawstwa europejskiego. Ustawa określa m.in. wymagania zdrowotne dot. żywności (np. źródło pochodzenia surowców), warunki, w jakich odbywa się produkcja, sposób znakowania wyrobów. Żywność przeznaczona dla najmłodszych musi cechować się odpowiednią czystością mikrobiologiczną. Również zawartość substancji szkodliwych, tj. azotany, azotyny, mikotoksyny (aflatoksyna, ochra toksyna A, potulina), metali ciężkich (ołów, kadm, rtęć, arsen, cyna) nie może przekraczać określonych wartości. Producenci mają obowiązek badania zawartości metali szkodliwych w produktach dla najmłodszych co najmniej 2 razy w roku oraz w przypadku wymiany aparatury produkcyjnej lub zmian technologicznych, a także na żądanie organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej.

Prawo określa także rodzaj oraz postać składników odżywczych dodawanych do tego rodzaju produktów (m.in. witamin, składników mineralnych, aminokwasów). W przypadku preparatów dla niemowląt podane są źródła, z jakich można pozyskiwać białko, będące składnikiem tych produktów. Najczęściej preparaty tego typu zawierają białka mleka lub izolaty sojowe.

O wysokiej jakości produktu świadczy informacja o przyznanym ateście lub certyfikacie. W przypadku żywności dla najmłodszych dzieci istnieją następujące kryteria przyznawania atestu: wartość odżywcza i zdrowotna, wartość sensoryczna, standard procesów produkcyjnych i wiarygodność producenta. Żywność dla dzieci i niemowląt może być oznakowana opinią wydawaną przez Instytut Matki i Dziecka, opinią Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka czy certyfikatem BIO – jeśli wytwarzana jest na bazie surowców ekologicznych.

Prowadzono badania nad oceną jakości produktów gotowych w słoikach dla niemowląt i małych dzieci w opiniach matek. Duże znaczenie miało dla tych kobiet zadowolenie z wcześniejszego zakupu (20% wskazań), wysoka jakość (19%), najlepszy skład produktu (19%) i zaufanie do marki (15%). Natomiast najczęściej (56% odpowiedzi) decydujący wpływ na wybór produktu miały preferencje smakowe dziecka. Oznacza to, że wszelkie starania producentów żywności dla dzieci spełzną na niczym, jeśli cechy organoleptyczne, tj. smak, zapach, wygląd czy tekstura produktu nie będą akceptowane przez dzieci- adresatów tych wyrobów. Tak więc odpowiedź na zadane na początku pytanie: "który produkt wybrać?" jest prosta– ten, który smakuje naszemu dziecku.

mgr inż. Aleksandra Szewczyk
Technolog Żywności

Przeczytaj także: Wpływ NNKT na prawidłowy rozwój niemowlak

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl