banner

Syrop jagodowy

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Syrop jagodowy

Składniki

Nazwa Ilość
Cukier 6 łyżek
Jagoda 500 g

Opis

Możesz zwiększyć ilość cukru. Najważniejsze, aby cukier dobrze zakrył jagody.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Wyparz słoiki.
    2. Do słoików wrzuć jagody, następnie zasyp je cukrem. Zamknij słoiki.
    3. Gotuj jagody (od zagotowania się wody) około 10 minut. W tym czasie cukier powinien się rozpuścić a jagody puścić sok.
    4. Sprawdź czy słoiki są dobrze zamknięte, następnie postaw słoiczki do góry dnem i zostaw do ostygnięcia. Moja mama przykrywa je jeszcze zawsze bawełnianą ściereczką.
    5. Gotowe. Sok sprawdza się idealnie na problemy żołądkowe u dzieci lub jako dodatek do deserów.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.