Rosół z kurczaka z ryżem

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Rosół z kurczaka z ryżem

Składniki

Nazwa Ilość
Brokuły- różyczka 1 szt
Koperek suszony 1 łyżeczka
Masło 1 łyżka
Seler - mały kawałek 1 szt
Brukselka 3 szt
Marchew 1 szt
Pietruszka 1 szt
Por 0,5 szt
Ryż 50 g
Sok z białych winogron 4 łyżki
Udziec z kurczaka 30 g
Woda 1 szklanka

Opis

10g mięsa= łyżeczka drobno pokrojonego mięska.

Dla dzieci powyżej 1,5 roku można zwiększyć liczbę wody do 1,5-2 litrów oraz przyprawić bulionem ekologicznym warzywnym.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Zagotuj wodę w dwóch garnkach.
    2. Pokrój drobno warzywa i kurczaka.
    3. W pierwszym garnku ugotuj kurczaka. Gotuj 20 minut.
    4. Do drugiego garnka wrzuć warzywa (poza brokułami), koperek oraz ryż. Gotuj 10 minut.
    5. Teraz do warzyw dodaj masło oraz brokuły. Gotuj 5 minut.
    6. Połącz mięso z wywarem warzywnym, sokiem z białych winogron .
    7. Rozdrobnij warzywa i kurczaka widelcem. Smacznego.

Kategorie