Syrop malinowy

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Syrop malinowy

Składniki

Nazwa Ilość
Cukier do zasypania owoców 5 łyżek
Malina 250 g

Opis

Od 8 miesiąca można podawać w celach leczniczych, natomiast jako syrop do picia po pierwszym roku i to najlepiej dobrze roźcieńczony.

Przygotowanie

    1. Wyparz słoik. Do garnka włóż słoik, nakrętkę następnie zalej wodą. Gotuj słoik około 5 minut od zagotowania wody.
    2. Do słoika wrzuć maliny i zasyp cukrem. Ilość cukru zależy od ciebie, czy chcesz, aby syrop był bardzo słodki czy wolisz mniej słodki.
    3. Zakręć słoik i włóż do garnka. Wlej wodę do garnka mniej więcej do wysokości połowy słoika Na dno garnka możesz położyć szmatkę bawełnianą, aby słoik nie obijał się o dno garnka.
    4. Gotuj maliny 5 minut od zagotowania wody. Maliny w tym czasie puszczą sok a cukier się rozpuści.
    5. Zostaw do ostygnięcia. Gotowe.

Kategorie