banner

Ciasto półkruche z mąki kukurydzianej

Autor: Monika Gibniewska

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Ciasto półkruche z mąki kukurydzianej

Składniki

Nazwa Ilość
Jajko 1 szt
Olejek cytrynowy 4
Tłuszcz 100 g
Cukier puder 150 g
Cukier waniliowy 0,5 szt
Mąka kukurydziana 500 g
Mleko 500 ml
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
Żółtko 1 szt

Opis

Zamiast olejku cytrynowego możesz użyć skórki cytrynowej.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Do mąki dodać tłuszcz, cukier, proszek do pieczenia – posiekać.
    2. Dodać żółtko, jajko, mleko, olejek cytrynowy, cukier waniliowy, zagnieść.
    3. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wyłożyć na natłuszczona blachę.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku do momentu uzyskania złotego koloru.
    5. Można podawać z ulubionymi owocami, dżemem, marmoladą.
    6. Do mąki dodać tłuszcz, cukier, proszek do pieczenia – posiekać.
    7. Dodać żółtko, jajko, mleko, olejek cytrynowy, cukier waniliowy, zagnieść.
    8. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wyłożyć na natłuszczona blachę.
    9. Piec w nagrzanym piekarniku do momentu uzyskania złotego koloru.
    10. Można podawać z ulubionymi owocami, dżemem, marmoladą.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl