banner

Chleb kukurydziany z mąki kukurydzianej i ryżowej

Autor: Monika Gibniewska

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Chleb kukurydziany z mąki kukurydzianej i ryżowej

Składniki

Nazwa Ilość
Cukier 30 g
Drożdże 20 g
Mąka kukurydziana 500 g
Mąka ryżowa 300 g
Mleko 300 ml
Sól 15 g
Woda 550 ml

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Mąki wymieszać dokładnie z cukrem i solą.
    2. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dokładnie wyrobić ciasto dodając wodę i mleko.
    3. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    4. Po wyrośnięciu wyrabiać ciasto kilka minut.
    5. Wyłożyć do natłuszczonej formy.
    6. Pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
    7. Piec 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl