banner

Kleik z kaszy jaglanej i jabłka

Autor: Paulina Tortyna

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 5 minut

Kleik z kaszy jaglanej i jabłka

Składniki

Nazwa Ilość
1 małe jabłko 1 szt
2 łyżki kaszy jaglanej 1 szt
Szklanka wody źródlanej 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą (3x) i sparzyć wrzątkiem.
    2. Zagotować szklankę wody i wsypać kaszę do wrzątku.
    3. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok 15-20 min (aż poziom wody wyrówna się z poziomem kaszy)
    4. W połowie czasu gotowania dodać pokrojone i obrane jabłko.
    5. Zdjąć z ognia i poczekać jeszcze 10 min (aż kasza do końca wchłonie wodę).
    6. Zmiksować całość w blenderze, ewentualnie dodać kilka łyżeczek wody dla poprawienia konsystencji.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl