banner

Zapiekane pory

Autor: Edyta Kuzara

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Zapiekane pory

Składniki

Nazwa Ilość
Składniki: (2 pory, 1/2 szklanki bulionu warzywnego) 1 szt
Sos: (250 g twarogu, 50 g pokrojonej szynki, jajko, pieprz, sól, zioła prowansalskie, 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka oleju (do natarcia naczynia)) 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Pory pokroić na kawałki o długości ok. 12 cm, następnie przekroić wzdłuż na połowę i dokładnie umyć.
    2. Dusić w niewielkiej ilości bulionu warzywnego, tak długo, aby delikatnie zmiękły.
    3. Pory przełożyć do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego, natomiast pozostałą część bulionu połączyć z twarogiem, pokrojoną szynką, jajkiem, musztardą i przyprawami.
    4. Powstały sos wyłożyć na pory i zapiekać w temperaturze 220° C przez ok. 20 min.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.