banner

Tort Samochód

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 50 minut

Tort Samochód

Składniki

Nazwa Ilość
Delicje 4 szt
M&M 100 g
Żelki 2 szt
Cukier puder 2 szklanki
Mascarpone 250 g
Mąka tortowa 200 g
Mleko skondensowane słodzone 150 g
Nutella 150 g
Mąka ziemniaczana 200 g
Woda 8 łyżek
Cukier waniliowy 1 szt
Jajka 6 szt
Proszek do pieczenia 4 łyżeczki
Wiórki kokosowe 100 g

Opis

Bardzo łatwy w przygotowaniu. Efektownie wygląda na przyjęciu, dzieci będą zachwycone. Nadaje się już na pierwsze urodziny dziecka, choć roczne dziecko jeszcze nie doceni pracy jaką włoży mama w przygotowanie tortu :).

Przygotowanie

    1. Ciasto: W misce utrzyj żółtka z cukrem pudrem i waniliowym oraz wodą. Dokładnie aby wymieszały się wszystkie składniki i żółtka nieco spuchły
    2. Następnie wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia.
    3. Wymieszaną mąkę powoli dodawaj do żółtek. Wsypuj odrobinę mąki do miski następnie wymieszaj dokładnie łyżką, a kiedy mąki nie będzie na wierzchu jeszcze chwilę zmiksuj mikserem. Tą czynność powtarzaj aż dodasz całą mąkę.
    4. Ubij na sztywno białka i delikatnie mieszając łyżką dodaj do żółtek. Nie używaj już teraz miksera, ciasto może wtedy słabo urosnąć.
    5. Tortownicę (24-26 cm) wysmaruj margaryną i posyp mąką. Tutaj niestety nie wiem jaka właściwa powinna być tortownica. Raz 24 cm było ok a raz ciasto tak pięknie urosło iż wykipiało mi z tej tortownicy. Dlatego proponuje użyć większej (26 cm) lub jeśli mniejszej to po zrobieniu ciasta wlanie takiej ilości ciasta, aby ciasto mogło swobodnie urosnąć. Pozostałą ilość ciasta przelać do innej foremki.
    6. Wlej ciasto to tortownicy.
    7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 50 minut a następnie co jakieś 5-10 sprawdzaj biszkopt patyczkiem czy już jest ok. Ciasto zostaw w piekarniku. Staraj się, aby w kuchni było ciepło inaczej ciasto może opaść.
    8. Przygotuj gorzką herbatę, będzie potrzebna do namoczenia ciasta.
    9. Krem: Schłodzony ser mascarpone zmiksuj dokładnie przechodząc powoli od najniższych obrotów miksera do najwyższych. Powinien spulchnieć i zmienić konsystencje .
    10. Następnie do serka powoli dodawaj mleko. Krem gotowy. Smak kremu można zmienić dodając np: kakao
    11. Teraz przyszła pora na pokrojenie ciasta. Odetnij z tortownicy dwa boki. Zostanie ci kawałek ciasta w kształcie prostokąta. Na prostokąt będziesz musiała nałożyć jeden z odkrojonych boków. (Sprawdź czy kształt jest jak na obrazku). Teraz każdy z kawałków ciasta - prostokąt, oraz jeden z odkrojonych boków powinnać podzielić na trzy części (aby posmarować je kremem).
    12. Jak już pokroiłaś tort pora posmarować go kremem. Ja najpierw każdy kawałek smarowałam gorzką herbatą (Ten kawałek na samym dnie należy namoczyć najbardziej, gdyż inaczej ciasto będzie zbyt suche), następnie kładłam krem na zmianę warstwa kremu z mascarpone, nutella (może być też dżem), i znowu wartwa kremu. Wierzch ciasta posmarowałam kremem z mascarpone i posypałam wiórkami kokosowymi. Przyozdób według własnego uznania. Ja koła zrobiłam z delicji( sprawdzą się też żelki w kształcie koła) -przyklejałam koła na nutellę, okna z m&m natomiast światła z żelków. Powodzenia.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.