banner

Sorbet truskawkowy

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 4 godziny

Czas przygotowania: 15 minut

Sorbet truskawkowy

Składniki

Nazwa Ilość
½ szklanki cukru 1 szt
4 łyżki soku z cytryny 1 szt
70-80 dag truskawek 1 szt
Mięta do dekoracji 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek.
    2. Wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę lub dłużej.
    3. Podmrożone truskawki zmiksować w blenderze z resztą składników na mus.
    4. Masę przełożyć do maszynki do lodów i zamrażać około 40-50 minut.
    5. Sorbet można zamrozić też bez maszynki.
    6. W tym celu przekładamy masę truskawkową do pojemnika i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki (masę miksujemy co ok. 30 min.).
    7. Gotowy sorbet przełożyć do pucharków, udekorować miętą.
    8. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.