banner

Śledziki w cieście

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Śledziki w cieście

Składniki

Nazwa Ilość
Filety ze świeżych śledzi 6 szt
Jajko 1 szt
Mąka orkiszowa pełnoziarnista 4 łyżki
Mleko 2% 0,25 szklanki
Sól 1

Opis

Przygotowanie

    1. Śledziki przekrój na pół.
    2. Do miski wsyp mąkę, jajko, zalej mlekiem. Dokładnie wymieszaj, dodaj sól.
    3. Śledziki wrzuć do miski, dokładnie obtocz w cieście (jak będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki).
    4. Rozgrzej patelnię.
    5. Usmaż śledziki z obu stron.
    6. Przed podaniem dziecku dokładnie oczyść rybę z ości (filety mają ich znacznie mniej, staraj się wybierać małe rybki te mają mniejsze ości, które podczas smażenia stają się chrupkie i nie przeszkadzają w trakcie jedzenia).
    7. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.