banner

Raffaello

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Raffaello

Składniki

Nazwa Ilość
3/4 - 1 szklanki cukru 1 szt
1 litr mleka 1 szt
200 -250 g wiórek kokosowych 1 szt
2-3 op. krakersów 1 szt
250 g masła 1 szt
4 łyżki mąki pszennej 1 szt
4 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate) 1 szt
Cukier waniliowy/migdałowy lub kilka kropel esencji waniliowej lub migdałowej 1 szt
1 żółtko 1 szt

Opis

Rafaello – proste ciasto bez pieczenia. Połączenie słodkiego kremu kokosowego ze słonymi krakersami daje naprawdę rewelacyjny efekt smakowy.

Przygotowanie

    1. Do garnka odlać 800 ml mleka i zagotować z cukrem.
    2. Do kubka odlać pozostałą część mleka, wsypać obie mąki, cukier waniliowy (migdałowy) i dokładnie wymieszać.
    3. Do gotującego się mleka wlać rozdrobnioną z mlekiem mąkę i cały czas mieszać, aż powstanie budyń. Ostudzić.
    4. Masło o temperaturze pokojowej zmiksować z żółtkiem, dodając po 2-3 łyżki budyniu cały czas miksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
    5. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
    6. Na blaszce lub kwadratowej tortownicy (najlepiej o wymiarach 25 x 25 cm lub prostokątnym odpowiedniku) ułożyć na przemian warstwę krakersów, krem, krakersy, krem, krakersy i jeszcze raz krem.
    7. Na wierzch posypać wiórki, można je wcześniej przyrumienić na patelni i wymieszać z pokruszonymi krakersami.
    8. Wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Smacznego
    9. Jeśli ktoś woli delikatniejszą wersję, krakersy można zastąpić biszkoptem (5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej)
    10. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
    11. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodając kolejno żółtka , ciągle ubijając.
    12. Obie mąki wymieszać, przesiać do piany i delikatnie wymieszać, najlepiej łyżką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach.
    13. Tortownicę/foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Można wyłożyć tylko dno, żeby boki biszkopta po upieczeniu pozostały w stanie nienaruszonym (później po ostudzeniu można je oddzielić od formy za pomocą cienkiego nożyka).
    14. Przełożyć ciasto do formy i piec w temperaturze 160-170 stopni około 30-40 min., do suchego patyczka.
    15. Po upieczeniu nie wyjmować od razu, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Podzielić na 3 blaty.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.