banner

Tort chałwowy

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 45 minut

Tort chałwowy

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: (1 szklanka czekowiśni, 200 ml mocnej herbaty do nasączenia, 1 szklanka posiekanych drobno orzechów laskowych, prażonych) 1 szt
Składniki na biszkopt: (6 jajek, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/4 mąki ziemniaczanej, 1/4 szklanki kakao) 1 szt
Składniki na masę chałwową: (2 jajka, 125 g masła o temperaturze pokojowej, 125 g margaryny o temperaturze pokojowej, 1/2 szklanki cukru, 35dag ulubionej chałwy, pokruszonej) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Przygotowanie biszkoptu: (Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
    2. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
    3. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta łyżką.
    4. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    5. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno.
    6. Wyłożyć ciasto.
    7. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
    8. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę.
    9. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
    10. Całkowicie wystudzić.
    11. Przekroić na 3 blaty. (Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.)
    12. Przygotowanie masy: (Jajka wyszorować i wyparzyć.
    13. Masło i margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę.
    14. Jajka (w całości) wbić do blaszanej niedużej miseczki razem z cukrem.
    15. Ubić je na parze.
    16. W tym celu przygotować większy garnek z wrzącą wodą, jak do kąpieli wodnej (postawić go na palniku) i lekko podgrzewać przez cały czas, by woda parowała.
    17. Na nim postawić miskę z jajkami i cukrem, tak by nie dotykała powierzchni wody.
    18. Ubijać białka z cukrem mikserem na wysokich obrotach (przystawką do ubijania białek).
    19. Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza.
    20. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do miski z zimną wodą.
    21. Tak ubite jajka dodawać niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać chałwę i wymieszać.
    22. Krem przełożyć do naczynia i włożyć do lodówki, by trochę stężał (będzie zbyt rzadki do przekładania tortu).
    23. Masy chałwowej wystarczy na dwukrotne przełożenie tortu lub - jak w przypadku tego tortu - na jedno przełożenie, pokrycie wierzchu i boków. Czekowiśnię można zastąpić dobrą domową konfiturą wiśniową zmieszaną z 1 łyżką kakao. )
    24. Przygotowanie tortu: (Przygotować herbatę.
    25. Jeden blat tortu położyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu.
    26. Na niego wyłożyć trochę mniej niż połowę masy chałwowej.
    27. Przykryć drugim blatem i naponczować.
    28. Na niego wyłożyć czekowiśnię, wyrównać.
    29. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować.
    30. Wierzch i boki posmarować resztą masy chałwowej.
    31. Ozdobić orzechami.
    32. Schłodzić przez kilka godzin.)
    33. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.