banner

Piernik tradycyjny

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 40 minut

Piernik tradycyjny

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szt
100-150 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej (można zastąpić kandyzowaną) 1 szt
12 goździków 1 szt
150 g blanszowanych migdałów, posiekanych (ja używam gotowych siekanych z lidla, to zaoszczędza trochę czasu0 1 szt
150 g cukru (u mnie brązowy) 1 szt
2 łyżeczki cynamonu 1 szt
2 łyżki kakao (można pominąć) 1 szt
2 ziarenka czarnego lub białego pieprzu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szt
2-3 łyżki mleka lub wody, 1 szt
3 ziarenka ziela angielskiego 1 szt
300 ml miodu 1 szt
550 g mąki pszennej 1 szt
6 ziaren kardamonu 1 szt
Polewa czekoladowa (przygotowujemy, gdy piernik już zmięknie): (120 g gorzkiej czekolady,2-3 łyżki oleju lub miękkiego masła) 1 szt
2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szt
4 jajka 1 szt

Opis

Źródło: slodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    2. Niezmielone przyprawy utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku.
    3. Dodać je wraz z cynamonem do masy jajecznej.
    4. Miód podgrzewać w rondelku, zagotować i zdjąć z ognia.
    5. Przestudzić, dodać do masy, dokładnie wymieszać.
    6. Do masy miodowo-jajecznej dodać sodę rozpuszczoną w mleku lub wodzie.
    7. Mąkę i kakao przesiać do jednej miski, wymieszać.
    8. Dodać do masy miodowo-jajecznej. Posiekane migdały i skórkę pomarańczową połączyć z masą.
    9. Ponownie wyrobić, najlepiej robotem, końcówką z hakami, bo ciasto jest dość gęste i klejące.
    10. Ciasto przykryć lnianą ściereczka, odstawić na 2-3 godziny, żeby trochę sobie odpoczęło.
    11. Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 30 x 11 cm), piec ok. 60-80 minut (sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku po upływie ok. godziny)* w temperaturze 160°C (piekarnik wcześniej nagrzany).
    12. Piernik po ostudzeniu robi się bardzo twardy, mięknie po około 2-3 tygodniach, najlepiej w tym celu odstawić go na ten czas w wilgotne miejsce (np. w pojemniku lub owinięty w folie spożywczą, żeby nie chłonął innych zapachów).
    13. Gdy już zmięknie można pokryć go polewą czekoladową (najlepiej zrobić to przed samymi świętami, żeby polewa nie zmatowiała).
    14. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej lub masło, wymieszać.
    15. Polać nią piernik.
    16. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.