banner

Konfitura jagodowa z wanilią

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Konfitura jagodowa z wanilią

Składniki

Nazwa Ilość
2 kg cukru 1 szt
2 kg jagód 1 szt
2-3 laski wanilii 1 szt
Woda 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Jagody umyć, dokładnie przebrać.
    2. Cukier przesypać do garnka, dodać odpowiednia ilość, tak by wyszedł gęsty syrop.
    3. Na gorący syrop wrzucić jagody i rozcięte laski wanilii (można od razu wyskrobać z nich nasionka i również dodać), wszystko przesmażyć na wolnym ogniu 20 minut.
    4. Oczyścić z szumowin, lekko przestudzić, ponownie przesmażyć (do odpowiedniej gęstości). Wyjąć wanilię.
    5. Konfitury przełożyć do wyparzonych słoików.
    6. Zapasteryzować.
    7. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.