banner

Francuskie clafoutis z wiśniami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Francuskie clafoutis z wiśniami

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 szklanki cukru 1 szt
1/2 szklanki mąki 1 szt
1 laska wanilii 1 szt
150 ml zimnego mleka 1 szt
350 g dojrzałych wiśni 1 szt
80 g masła 1 szt
Cukier puder do dekoracji 1 szt
Płatki migdałów 1 szt
2 jajka 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia.
    2. Jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać mąkę i wymieszać.
    3. Ciągle mieszając dodać roztopione mało, stopniowo cukier i mleko.
    4. Wanilię rozciąć wzdłuż i wyskrobać z niej ziarenka, dodać do ciasta.
    5. Wysmarować naczynie żaroodporne (jedno o śr. 20 cm i głębokości oko 4-5 cm) lub 4-5 małych kokilek).
    6. Na spodzie ułożyć wiśnie, które zalewamy ciastem.
    7. Piec 10 minut w temperaturze 200°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C. i piec jeszcze około 20-25 minut do suchego patyczka.
    8. Posypać ciasto cukrem lub płatkami migdałów i odstawić na kilka minut do lekkiego przestudzenia.
    9. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.