banner

Ciasto walentynkowe

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 55 minut

Czas przygotowania: 55 minut

Ciasto walentynkowe

Składniki

Nazwa Ilość
Ciasto wewnętrzne (różowe): (150 g masła, 3/4 szklanki cukru, 30 g domowego cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 5 średnich jajek (lub 4 duże), 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa), 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany, odrobina różowego lub czerwonego barwnika, opcjonalnie można dodać ok 100 g rozpuszczonej białej czekolady) 1 szt
Ciasto zewnętrzne czekoladowe*: (200 g gorzkiej czekolady, 180 g miękkiego masła, 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 3 duże jajka, 150 ml mleka lub słodkiej śmietanki *można również przygotować ciasto tak samo jak ciasto różowe zastępując barwnik 3 łyżkami kakao, odejmując 2 łyżki mąki.) 1 szt

Opis

Źródło: slodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. Ciasto różowe: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (ekstraktem), na puszystą, białą masę (mikserem, na średnich lub najwyższych obrotach).
    2. Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka (po jednym), śmietanę i barwnik, zmiksować.
    3. Opcjonalnie można dodać rozpuszczoną wystudzoną białą czekoladę. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.
    4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
    5. Keksówkę o wym. 24 x 12 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto.
    6. Piec około 45-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 165-170°C (termoobieg).
    7. Upieczone ciasto studzić na kratce. Przestudzone pokroić na plastry grubości 1-1,5 cm, w każdym wyciąć za pomocą wykrawaczki serce.
    8. Ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
    9. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka i mleko, dokładnie zmiksować. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita.
    10. Keksówkę o wymiarach 24 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia, w środku ułożyć wzdłuż keksówki rząd serduszek (tak jak to widać tutaj).
    11. Najlepiej żeby jedna osoba trzymała nam serduszka a my w tym czasie nakładamy ciasto wokół serc i na nich, jeśli nie mamy nikogo do pomocy to jedną ręką przytrzymujemy ciasta a druga wokół serc nakładamy ciasto czekoladowe, tak by podtrzymywało ze wszystkich stron serca, a gdy już stabilnie stoją, wykładamy równomiernie resztę ciasta.
    12. Piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C (termoobieg) lub 180° bez termoobiegu (sprawdzać patyczkiem - gdy ciasto będzie upieczone patyczek nie będzie już mokry, może być lekko obklejony wilgotnymi okruchami ciasta).
    13. Upieczone ciasto studzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
    14. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.