banner

Babka kakaowa

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 55 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Babka kakaowa

Składniki

Nazwa Ilość
Masło 200 g
Wiórki kokosowe do dekoracji 1 szt
Cukier 1,5 szklanka
Kakao 3 łyżki
Rodzynki 4 łyżki
Jajka 4 szt
Mąka pszenna 1,5 szklanka
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Opis

Przygotowanie

    1. Sparzyć rodzynki.
    2. Cukier, przesiane kakao i masło zagotować z 6 łyżkami wody, wystudzić, odlać ½ szklanki.
    3. Do reszty masy dodawać kolejno żółtka oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    4. Dodać sparzone i osączone rodzynki, wymieszać.
    5. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem (najlepiej łyżką lub na najniższych obrotach miksera).
    6. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kasza manną formy. Piec ok 50-60 min. w temperaturze 180°C, pierwsze 15 minut w temperaturze 160 stopni. Babkę wystudzić na kratce. Wystudzoną polać pozostałą masa kakaową. Można posypać wiórkami kokosowymi. Pozostawić do zastygnięcia.
    7. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.