banner

Truskawkowy biszkopt

Autor: Marta Hyla

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 45 minut

Truskawkowy biszkopt

Składniki

Nazwa Ilość
Bita śmietana do przełożenia biszkoptu – składniki: (słodka śmietanka 1 szklanka, 1 płaska łyżeczka żelatyny, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, zimna woda 1/4 szklanki) 1 szt
Truskawkowy biszkopt (mąka ziemniaczana 1 szklanka, jajka 6 sztuk, cukier 6 łyżek, bezglutenowy proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olej 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżka, truskawki 0,5 kg, galaretka owocowa 1 opakowanie) 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać powoli cukier.
    2. Do żółtek wlać sok z cytryny, wymieszać.
    3. Sztywną pianę z białek połączyć delikatnie z żółtkami.
    4. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i otrzymaną mieszaninę dodawać stopniowo do masy jajecznej.
    5. Pod koniec dodać olej, delikatnie zamieszać.
    6. Masę biszkoptową przełożyć do tortownicy i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.
    7. Biszkopt po upieczeniu i ostudzeniu przekroić w poprzek.
    8. Przełożyć bitą śmietaną.
    9. Na wierzch wyłożyć truskawki i zalać ostudzoną galaretką truskawkową.
    10. Włożyć do lodówki do czasu, gdy galaretka stężeje.
    11. Bita śmietana: Żelatynę rozpuścić całkowicie w ciepłej wodzie.
    12. Gdy żelatyna ostygnie, ale dalej będzie mieć płynną konsystencję, należy połączyć ją z ubitą wcześniej słodką śmietanką (śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym).
    13. Smacznego!

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.