banner

Ekspresowe faworki

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Ekspresowe faworki

Składniki

Nazwa Ilość
1 łyżka miękkiego masła 1 szt
3 żółtka 1 szt
7 łyżek śmietany 1 szt
Dodatkowo: (olej do smażenia, cukier puder) 1 szt
1 jajko 1 szt
1 łyżka octu 1 szt
2 szklanki mąki 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Wszystkie składniki połączyć i bardzo dokładnie wyrobić na gładką i miękką masę.
    2. Stolnicę posypać mąką i cienko rozwałkować na niej ciasto.
    3. Nożem wykrawać długie prostokąty.
    4. Nacinać je podłużnie po środku i przekładać jeden koniec prostokąta przez powstałą dziurkę.
    5. Tak przygotowane faworki wkładać do garnka z rozgrzanym olejem i smażyć na jasnozłoty kolor.
    6. Wyjąć z garnka, kłaść na papierowych ręcznikach i osączyć z tłuszczu.
    7. Ostudzone faworki przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
    8. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.