banner

Banany na gorąco

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut

Czas przygotowania: 5 minut

Banany na gorąco

Składniki

Nazwa Ilość
Aromat migdałowy 1 łyżeczka
Masło 3 łyżki
Melisa świeża 8 szt
Migdały w płatkach 3 łyżki
Cukier biały 4 łyżeczki
Konfitura wiśniowa 4 łyżki
Banan 4 szt
Cytryna 1 szt

Opis

Proste i pyszne danie idealne na deser.

Przygotowanie

    1. Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i podgrzewać aż cukier lekko zbrązowieje. Dodać sok z cytryny i zamieszać.
    2. Na drugiej patelni uprażyć na maśle płatki migdałowe, podsmażamy dość krótko żeby nie przypalić.
    3. Umyte, obrane ze skórki banany przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na patelni z gorącym syropem i smażyć z obu stron po 2 minuty.
    4. Przykryć i podgrzewać przez kolejne 2-3 min. Aż będą miękkie.
    5. Podawać ozdobione konfiturą wiśniową, posypane prażonymi płatkami migdałowymi i gałązkami melisy.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.