banner

Naleśniki warzywne

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Naleśniki warzywne

Składniki

Nazwa Ilość
Czosnek staropolski 1 łyżeczka
Fasola czarna konserwowa 1 szt
Kukurydza konserwowa Bonduelle 0,5 szt
Mąka graham 3,5 łyżki
Papryka slodka 1 łyżeczka
Pomidory w puszcze bez skóry 1 szt
Ser żółty maasdamer 50 g
Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem 0,5 szt
Mleko 3,2% 250 ml
Cebula 1 szt
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Zioła prowansalskie 2 łyżeczki
Czosnek ząbek 2 szt
Jajka 3 szt
Koncentrat pomidorowy 4 łyżki
Mięso mielone wieprzowe 250 g
Ser feta 100 g
Sos sojowy 2 łyżki
Sól 1

Opis

Przygotowanie

    1. W misce wymieszaj mleko, mąkę, jajka, szczyptę soli, oliwę, czosnek staropolski oraz łyżkę ziół prowansalskich. Zmiksuj
    2. Usmaż naleśniki z jednej strony na dobrze rozgrzanej patelni.
    3. Na patelni (najlepiej woku) usmaż mięso. Polej sosem sojowym.
    4. Dodaj warzywa na patelnię. Poczekaj aż warzywa się rozmrożą.
    5. Wrzuć mięso z warzywami do blendera. Dodaj pomidory w puszcze, cebulę i zmiksuj.
    6. Wrzuć sos ponownie na patelnię.
    7. Dodaj teraz fasolę, kukurydzę, zioła, koncentrat pomidorowy oraz ser feta. Podsmaż aż ser się rozpuści a sos się zagęści.
    8. Nałóż nadzienie na środek naleśnika (tak, aby można było zwinąć rulonik).
    9. Nadzienie posyp serem żółtym, nastepnie zwiń naleśnik.
    10. Podsmaż naleśniki na patelni z obu stron lub podpiecz w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 215 stopni. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.