banner

Krewetki przysmak Oskarka

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Krewetki przysmak Oskarka

Składniki

Nazwa Ilość
Krewetki mrożone średnie 0,5 kg
Bazylia i oregano 2
Cebula suszona 1
Jogurt śmietankowy Campina 1 szklanka
Rozmaryn 1
Czosnek, ząbek 2 szt
Natka pietruszki 0,5 szt
Olej 2 łyżki
Pieprz czarny 1
Sos sojowy 2 łyżki

Opis

Przygotowanie

    1. Rozmroź krewetki (Ja wrzucam krewetki do letniej wody, po 5- 10 minutach są rozmrożone).
    2. Obierz krewetki (Zaczynamy od głowy - odchylamy ją do tyłu i urywamy, następnie delikatnie nóżki i na koniec ogonek :)
    3. Tak przygotowane krewetki wrzucamy na ciepły olej i smażymy z 2 minuty z obu stron.
    4. Dodajemy pokrojoną drobno natkę i łyżkę sosu sojowego.
    5. Pod sam koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek. Czekamy aż się usmaży i zdejmujemy krewetki z patelni.
    6. Do jogurtu wlewamy łyżkę sosu sojowego, pozostałe przyprawy, drobno posiekany koperek, pieprz ziołowy. Dokładnie mieszamy.
    7. Krewetki jemy z sosem i pieczywem. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.