banner

Cukinia Faszerowana

Autor: Alicja Hojda

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Cukinia Faszerowana

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 cebuli (40 g) 1 szt
1 łyżka mielonego siemienia lnianego (lub 1 jajko) 1 szt
1 spora cukinia (300 g) 1 szt
Filet z indyka: 120 g 1 szt
Olej rzepakowy: 2 łyżki 1 szt
Sól, pieprz, oregano, tymianek 1 szt
Oliwa z oliwek 1 szt
Natka pietruszki 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ z nasionami.
    2. Mięso umyć, osuszyć i zmielić w maszynce.
    3. Siemię lniane zalać 1/3 szklanki wody i odstawić do zgęstnienia.
    4. Ryż ugotować.
    5. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju.
    6. Mięso wymieszać z ryżem, siemieniem lub jajkiem, podsmażoną cebulą, przyprawić i dokładnie wymieszać.
    7. Napełnić połówki cukinii farszem, polać pozostałym olejem i wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec około 30 min.
    8. Posypać natką pietruszki.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.