banner

Pierogi ruskie

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 40 minut

Pierogi ruskie

Składniki

Nazwa Ilość
Jajko 5 szt
Twaróg biały pełnotłusty 500 g
Mąka pszenna pełnoziarnista ( typu Graham) 650 g
Ziemniaki ugotowane 1 kg
Cebula 3 szt
Oliwa z oliwek 6 łyżek
Woda 0,5 szklanki
Pieprz czarny 2 łyżeczki
Sól 1 łyżka

Opis

Dla osób, które nie lubią smaku mąki Graham polecam zrobienie pierogów z normalnej mąki, gdyż akurat w tej potrawie jest ona bardzo wyczuwalna.

Przepis na dużą liczbę pierogów. Ja zawsze robię więcej i mrożę.

Uwagi!! Ciasto nie powinno kleić się do rąk przy wyrabianiu, ciasto musi być zbite. Jak ciasto się klei trzeba dosypywać mąki.

Przygotowanie

    1. Do garnka wsyp 500 g mąki, jajka, 5 łyżek oliwy. Wymieszaj.
    2. Powoli dolewając wodę i dosypując w miarę potrzeb pozostałą mąkę wyrób ciasto. Jak ciasto będzie za kleiste dodaj więcej mąki.
    3. W międzyczasie w misce wymieszaj ziemniaki, z usmażoną cebulą, pieprzem oraz szczyptą soli. Część cebuli zostaw do posypania ugotowanych pierogów.
    4. Rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki wykrój z ciasta koła.
    5. Na kawałkach ciasta układaj farsz, następnie sklej brzeg ciasta. Pamiętaj aby farsz układać po stronie na której nie ma mąki inaczej pierogi się kiepsko kleją i mogą się rozkleić w trakcie gotowania.
    6. Tak zrobione pierogi gotuj w osolonej, wrzącej wodzie około 5 minut od momentu aż wypłyną na wierzch. Ugotowane pierogi podawaj z usmażoną cebulką. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.