banner

Cannelloni z warzywami

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Cannelloni  z warzywami

Składniki

Nazwa Ilość
Cannelloni 0,5 szt
Ser rokpol 2 łyżki
Ser żółty włościański (lub inny z dużymi dziurami) 5 szt
Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną 0,5 szt
Kukurydza konserwowa Bonduelle 3 łyżki
Pieprz czosnkowy 1
Puszka pomidorów pellati 1 szt
Czosnek, ząbek 2 szt
Papryka słodka 1 łyżeczka
Woda 1 szklanka
Zioła prowansalskie 1 łyżka
Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
Kurkuma 1 łyżeczka
Mięso mielone wieprzowe 400 g
Oregano suszone 1 łyżeczka
Rodzynki sułtanki 10 szt
Ser feta 2 łyżki

Opis

Do wykonania można użyć innej mieszanki warzyw na patelnię. Wówczas doprawić nieco inaczej wedle gustu.

Przygotowanie

    1. Do garnka lub miski wrzuć cannelloni. Zalej zimną wodą.
    2. Na patelnię wrzuć mięso mielone. Smaż na małym ogniu.
    3. Do blendera wrzuć warzywa, kukurydzę, rodzynki, ser rokpol, fetę, czosnek, koncentrat pomidorowy, pomidory oraz oregano i zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj.
    4. Wylej zmiksowany sos do podsmażonego mięsa, dodaj szklankę wody i dokładnie wymieszaj.
    5. Napełnij cannelloni farszem i sosem. Układaj w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę makaronu pokryj obficie sosem oraz plastrem sera żółtego.
    6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 40 minut. (Pamiętaj, aby nie przykrywać naczynia żaroodpornego).
    7. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.