banner

Babeczki z jabłkami

Autor: Monika Hajduk

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Babeczki z jabłkami

Składniki

Nazwa Ilość
Cukier puder do smaku 1 szt
Mleko bebiko 3 lub bebilon 3 - 7 miarek 1 szt
Trochę margaryny bezmlecznej 1 szt
Cukier 0,5 szklanki
Mąka kukurydziana 2 szklanki
Jabłko 1 szt
Woda 210 ml
Proszek do pieczenia 1 łyżka
Sól 1

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Zagotować i przestudzić wodę.
    2. Dodać preparat mlekozastępczy i dokładnie wymieszać.
    3. Jabłka umyć, dokładnie obrać, sparzyć gorącą wodą i posiekać.
    4. W dużym naczyniu wymieszać mąkę z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać preparat mlekozastępczy i roztopione, ciepłe masło.
    5. Ciasto wymieszać energicznymi ruchami tak, aby pozostało grudkowate. Dodać jabłka i wymieszać.
    6. Foremki do babeczek posmarować masłem i wypełnić je gotową masą do połowy.
    7. Piec 25 minut w temperaturze 200°C. Gotowe babeczki odstawić do przestygnięcia. Przestudzone babeczki wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.