banner

Bułeczki orkiszowe inaczej

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Bułeczki orkiszowe inaczej

Składniki

Nazwa Ilość
Drożdże świeże 45 g
Cukier 1 łyżeczka
Gorąca woda 0,5 szklanki
Jajko 1 szt
Mąka pełnoziarnista orkiszowa 4 szklanki
Prażone otręby pszenne 2 łyżki
Siemię lniane 0,5 szklanki
Zimne mleko 0,5 szklanki
Oliwa z oliwek 1,5 łyżka
Woda 1 łyżka
Oregano suszone 1 łyżeczka
Sól 2 łyżeczki

Opis

Najpyszniejsze bułeczki jakie mi wyszły. Przepis nieco podobny do poprzedniego, jednak te wychodzą dużo bardziej chrupiące.

Przygotowanie

    1. Zagotuj wodę.
    2. W szklance wymieszaj gorącą wodę z mlekiem.
    3. W misce wymieszaj drożdże z mlekiem, 4 łyżkami mąki oraz cukrem. Odstaw na 20-30 minut do ciepłego miejsca.
    4. Do rozczynu z drożdży dodaj mąkę (najpierw ze trzy szklanki. Ostatnią szklankę dodawaj powoli aż uzyskasz odpowiednią konsystencję ciasta- nie powinno oblepiać rąk).
    5. Do ciasta dodaj łyżkę oliwy, sól, oregano. Odstaw na 40 minut do ciepłego miejsca.
    6. Gdy ciasto ładnie urośnie dodaj siemię lniane oraz prażone otręby pszenne. Dokładnie wymieszaj.
    7. Rozgrzej piekarnik do 235 stopni.
    8. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj odrobiną oliwy.
    9. Uformuj bułeczki. Wierzch bułek posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody.
    10. Piecz w piekarniku przez 25 minut.
    11. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.