banner

Mini serniczki walentynkowe

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Mini serniczki walentynkowe

Składniki

Nazwa Ilość
1 kg mielonego twarogu (można użyć wiaderkowego, ważne, żeby był gęsty) 1 szt
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub innego aromatu 1 szt
2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szt
250 ml mleka skondensowanego słodzonego, 1 szt
3 duże jajka, 1 szt
Czerwony barwnik spożywczy 1 szt
Ok. 1/2 szklanki cukru pudru, 1 szt

Opis

Źródło: slodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. Wszystkie składniki poza barwnikiem wymieszać na średnich obrotach miksera, niezbyt długo, żeby nie napowietrzać zbytnio sernika.
    2. Odłożyć 1/4 masy, resztę zabarwić na czerwono.
    3. Dużą blachę (u mnie o wym. 38 x 28 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków.
    4. Czerwoną masę wyłożyć na blachę, równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni, na wierzch wyłożyć łatki białej masy, rozprowadzić je patyczkiem do szaszłyków robiąc esy floresy.
    5. Piec ok. 25-30 w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (piekłam z termoobiegiem), aż sernik będzie wyraźnie ścięty, uważać, żeby wierzch się nie zarumienił (w razie potrzeby górę sernika przykryć arkuszem papieru do wypieków).
    6. Studzić w piekarniku, ostudzony schłodzić.
    7. Powycinać wykrawaczką serduszka.
    8. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.